Překvapivá volba? Lehečka neobhajuje body v Rotterdamu, upřednostnil jiné turnaje

- Marek Bartošík

Když se Jiří Lehečka loni v únoru probojoval z kvalifikace až do semifinále halového turnaje ATP v Rotterdamu, poprvé na sebe výrazně upozornil tenisovou veřejnost a zároveň pronikl do elitní stovky žebříčku. Letos se ale český mladík do Nizozemska nevydal a do svého plánu raději zahrnul později konané akce v Dauhá a Dubaji.

Přestože z letošní tenisové sezóny ubyla pouze nepatrná část, Jiří Lehečka už se může pochlubit několika velkými úspěchy. Na týmovém United Cupu slavil výhru nad německou hvězdou Alexanderem Zverevem, následovala osmifinálová účast v Adelaide a senzační jízda do čtvrtfinále Australian Open.

Z rozpálených melbournských kurtů se jednadvacetiletý Lehečka přesunul do Portugalska, kde v hale na antuce pomohl české reprezentaci dvěma výhrami k postupu na finálový turnaj Davis Cupu. Náročný program si logicky vyžádal svou daň, a tak si Lehečka dopřál minulý i tento týden od ostrých zápasů oddech.

Aktuálně se přitom koná halová pětistovka v Rotterdamu, kde český reprezentant loni dokráčel až do semifinále. Obří porci 200 bodů, kterou mu systém kvůli drobné termínové změně v kalendáři turnajů odečetl už nyní, tak obhajovat nebude. Roli mohl hrát i fakt, že by Lehečka musel stejně jako loni už do kvalifikace (do startovní listiny by se mu dle pravidel ATP počítala 71. příčka v žebříčku).

Nejlepší český tenista si v dnešním vydání rankingu ATP pohoršil ze 37. na 53. příčku, což ale není nijak fatální propad. Lehečka už si naopak brousí zuby na další kvalitní výsledky z elitního okruhu.

Jeho prvním klasickým turnajem od Australian Open by měl být podnik kategorie ATP 250 v katarském Dauhá (20.–26. února), kam jsou přihlášeni také Rafael Nadal, Félix Auger-Aliassime, Andrej Rubljov, Daniil Medveděv, Alexander Zverev nebo Marin Čilič. V kvalifikaci by se měl představit Tomáš Macháč.

O týden později se uskuteční prestižní pětistovka v Dubaji, kde plánuje hrát také světová jednička Novak Djokovič. Kromě úřadujícího šampiona Australian Open figurují ve startovní listině také již zmínění Nadal, Auger-Aliassime, Rubljov, Medveděv, Zverev, Čilič a dále třeba i Hubert Hurkacz s Karenem Chačanovem.