První tenista v historii! Rekordman Isner překonal zajímavý milník

- Jan Vojkůvka

Američan John Isner překonal zdánlivě nepřekonatelný milník. Ve čtvrtfinále turnaje v Dallasu porazil Emilia Gomeze 7:6(8), 7:5 a vyhrál svůj 500. tiebreak v kariéře! K překonání této magické hranice se probil jako vůbec první tenista v historii Open éry.

Isner je rekordmanem v počtu vyhraných tiebreaků už nějakou dobu. Před druhým v pořadí Rogerem Federerem má po pátečním utkání náskok už 34 vyhraných zkracených her.

„Během kariéry jsem vyhrál spoustu tiebreaků. V prvním setu se mi povedlo dosáhnout už na pětistý získaný tiebreak. Jsem hodně rád, že jsem nemusel vyhrát i ten 501.“ smál se po utkání Isner, kterému se povedlo ve druhé sadě ve dvanáctém gemu prorazit Gomezovi servis a tím utkání zakončit.

Isner, který je rovněž rekordmanem v počtu nastřílených es, jichž zaznamenal přes 14 tisíc, odehrál během kariéry už 819 tiebreaků. Drží tak poměrně vysokou úspěšnost 61,1%. Z tohoto hlediska jsou nejlepšími Roger Federer s úspěšností 65,4% a Novak Djokovič, který vyhrál 65,1% odehraných zkrácených her.

Právě díky dělovému servisu je Isner hráčem, jehož lze jen velmi těžko obrat o podání a nadále se drží v širší světové špičce, ač je mu už 37 let. Zajímavostí je, že vítěz 16 titulů na okruhu ATP potřeboval k postupu do semifinále na probíhajícím turnaji v Dallasu vyhrát už čtyři tiebreaky a ještě neztratil ani jeden servis.

Nejvíce vyhraných tiebreaků v Open éře
1. John Isner (USA) 500 (819 odehraných tiebreaků)
2. Roger Federer (SUI) 466 (713)
3. Ivo Karlovič (CRO) 398 (801)
4. Pete Sampras (USA) 328 (522)
5. Feliciano Lopez (ESP) 325 (603)