Finále po 16 měsících a návrat do druhé stovky! Kolář pokračuje v úspěšném tažení Vilniusem

- Jan Vojkůvka

Výborný týden prožívá v litevském Vilniusu Zdeněk Kolář, který na tamním challengeru zvládl další překážku a vybojoval postup do prvního finále od září 2021! V sobotním semifinále český tenista porazil Turka Cema Ilkela, když využil všech pět svých brejkbolů a přehrál ho 6:2, 6:3. Tímto prvenstvím si šestadvacetiletý rodák z Bystřice nad Pernštejnem zajistil návrat do druhé stovky světa, ze které vypadl v září minulého roku.

Papírovým favoritem utkání byl přitom sedmadvacetiletý Cem Ilkel. Důvodem byla zejména jeho forma během halové části sezony. Od začátku tohoto roku totiž vyhrál už 14 zápasů a v semifinále byl už na challengeru v Oeiras. Kolář ovšem v posledních týdnech rovněž chytil parádní formu a zatímco před týdnem v Koblenci po postupu do finále sahal marně, tentokrát byl úspěšný.

Kolář v utkání s Ilkelem využil všech pět svých brejkbolů a jediné zaváhání na servisu připustil v první sadě, když vedl s výhodou dvou brejků 4:1. Ilkelovi však po ztrátě podání nic nedaroval, znovu se prosadil na returnu a úvodní dějství dopodával čistou hrou.

Ve druhé sadě se českému tenistovi povedlo prorazit servis soupeře hned v prvním gemu a tuto výhodu si donesl až do koncovky. V osmém gemu za stavu 4:3 odvrátil dva brejkboly a prodral se do vedení 5:3, načež utkání zakončil čistou hrou na returnu.

Postupem do finále si Kolář zajistil návrat do druhé stovky světa. Z té vypadl v září minulého roku, kdy ztratil hned 70 pozic a potkal ho pád ze 156. na 226. místo. Postupně se sice propadl dokonce až na 254. místo, ale tyto ztráty pozic dokázal zastavit. Už tento týden se zásluhou semifinále v Koblenci vyhoupl na 214. příčku a díky finále ve Vilniusu má jistotu, že v dalším vydání rankingu bude figurovat nejhůř na 193. místě.

Vítěz tří challengerů si o svou čtvrtou trofej zahraje v neděli s Britem Liamem Broadym, který na cestě do finále ztratil pouhých 12 gemů.