Druhé semifinále v řadě! Kolář bude cílit na první finále od roku 2021

- Radek Štohl

Forma Zdeňka Koláře (214.) se nepochybně zvedá. Člen širšího daviscupového týmu podruhé v únoru postoupil do semifinále challengerového turnaje. V pátek zvládl třísetové čtvrtfinále v litevském Vilniusu, na jeho raketě po sadách 6:3, 4:6, 6:4 skončil Francouz Antoine Escoffier (202.).

Kolář už v průběhu týdne z cesty sprovodil úspěšného hráče z kvalifikace Daniela Masura (272.) a třetího nejvýše postaveného tenistu turnaje Jurije Rodionova (122.). V boji o semifinále ho čekal zkušený Francouz Escoffier.

Český tenista začal skvěle. V pátém gemu odvrátil jediný brejkbol soupeře v prvním setu, sám o hru později uspěl na returnu. Sadu úspěšně zakončil čistou hrou. 

Ve druhém setu měl dvakrát možnost protihráči výrazněji odskočit, za stavu 2:1 ani 4:3 však nedokázal potvrdit brejk, v závěrečném gemu této sady navíc potřetí v utkání přišel o servis. Bylo srovnáno 1:1 na sety.

Třetí dějství navíc dlouho nevypadalo nejlépe. Kolář ve druhé hře sice odvrátil čtyři brejkboly, na ten pátý však nestačil. Hned sice získal rebrejk, o několik gemů později však musel dohánět manko 2:4. V posledních čtyřech hrách ani jednou nezaváhal, díky čemuž se podívá do semifinále!

Šestadvacetiletý Čech v boji o své první finále od září 2021 vyzve lepšího z dvojice Joris De Loore (209.) – Cem Ilkel (303.).

Challengery

Vitas Gerulaitis Cup, Vilnius (muži, LTU, 118 000 USD, hala – tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
ZDENĚK KOLÁŘ (214.) – Antoine Escoffier (FRA, 202.) 6:3, 4:6, 6:4