Zraje jako víno! Syn vítěze French Open poprvé v 31 letech postoupil do čtvrtfinále

- Radek Štohl

Na tento týden jen tak nezapomene. Ekvádorský tenista Emilio Gómez poprvé v 31 letech postoupil do čtvrtfinále turnaje ATP, zároveň premiérově porazil hráče elitní padesátky, Miomira Kecmanoviče (33.) na halovém podniku v Dallasu udolal po třech setech. Aktuálně 102. hráč žebříčku dvouhry nyní bude čelit domácímu ranařovi Johnu Isnerovi (39.).

„Někdy si myslíte, že už je příliš pozdě. Taková je ale moje cesta, můj příběh. Užívám si, že můžu hrát na této akci, že můžu soupeřit s hráči jako Miomir, který porazil několik výborných protivníků,“ radoval se Gómez po postupu mezi osmičku nejlepších.

Pokud vám jeho příjmení něco připomíná, nejste na omylu. Jeho otcem je Andrés Gómez, bývalý první hráč žebříčku čtyřhry, bývalý čtvrtý singlista světa a vítěz dvouhry French Open z roku 1990. „Táta tu nevyhrál jediný zápas, mně už se to podařilo dvakrát!“ popíchl svého otce jednatřicetiletý Ekvádorec, jehož bratranci jsou někdejší šestý hráč žebříčku dvouhry Nicolás Lapentti a aktuálně 320. singlista světa Roberto Quiroz.

Emilio Gómez jako junior díru do světa neudělal, nejvýše pobýval na 54. příčce. Mezi profesionály nakoukl už v roce 2006, průlom hlásil o tři roky později, kdy na domácí půdě získal první titul z kategorie Futures.

V dalších letech postupně přecházel na challengery, na těchto turnajích prvně zabodoval až v roce 2019, v americkém Tallahassee vyhrál premiérový turnaj v této kategorii. Ve finále smetl aktuálního 19. hráče žebříčku dvouhry Tommyho Paula.

Na turnajích nižších kategorií ITF celkově získal 10 titulů, na challengerech přidal další čtyři. V kategorii ATP to Ekvádorci stále nevycházelo, do tohoto týdne nikdy nevyhrál dva zápasy v hlavní soutěži v řadě.

To se změnilo na halové akci v Dallasu.

Dvojnásobný účastník grandslamových podniků nejprve ve středečním prvním kole po sadách 6:4, 6:7(5), 7:6(5) udolal Gabriela Dialla (211.), včera si poradil s 33. hráčem žebříčku dvouhry Miomirem Kecmanovičem!

Zprvu to s ním nevypadalo dobře, v úvodním setu dvakrát přišel o podání, za 29 minut ho prohrál 2:6. Gómez za stavu 2:6, 2:2 odvrátil dva brejkboly v řadě, v šestém gemu naopak poprvé uspěl na returnu. O výhodu brejku okamžitě přišel, v tiebreaku ale i díky čtyřem minibrejkům uspěl, díky čemuž to bylo 1:1 na sety.

Závěrečná sada nabídla dva klíčové okamžiky. Zkušený Ekvádorec v šesté hře ustál brejkbol soupeře, sám za stavu 4:4 využil druhou šanci při podání Kecmanoviče. O chvíli později už neměl problém zápas dopodávat.

Odměnou mu bude večerní čtvrtfinále s bývalým osmým singlistou světa Johnem Isnerem. A také posun žebříčkem dvouhry, ve kterém vylepší aktuální maximum. Tím bylo 98. místo.

Jeho cesta ale může jít ještě dále. Jak sám ukázal, nikdy není pozdě...