Zmanipuloval rekordní počet zápasů! ITIA si na hříšníka došlápla a tvrdě ho ztrestala

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA) dotáhla další vyšetřování manipulace s tenisovými výsledky do úspěšného konce. Bývalého marockého tenistu Younese Rachidiho usvědčila z ovlivnění rekordních 135 zápasů na menších turnajích a udělila mu doživotní zákaz provozování tohoto sportu. Jedná se o nejvyšší počet přestupků u jednotlivce, jaký kdy ITIA nebo její předchůdce TIU (Jednotka pro bezúhonnost tenisu) odhalila.

Rachidi, který se během kariéry prodral do páté stovky světa ve čtyřhře a vybojoval celkem pět titulů na okruhu ITF, se na základě svého trestu nesmí zúčastnit žádného turnaje pořádaného jakýmkoliv řídícím orgánem tenisu (ITF, ATP, WTA či jednotlivých tenisových svazů, pozn. redakce). Kromě toho, že na takových akcích nesmí hrát, nesmí ani nikoho koučovat a nesmí být přítomen ani jako divák.

Kromě toho Rachidi obdržel obří pokutu ve výši 34 tisíc dolarů. Tato pokuta je nepodmíněná a musí ji v plné výši uhradit. Jen pro porovnání, tenisem si během kariéry vydělal pouze 53 tisíc dolarů, přičemž výraznou část této sumy spolkly daně. Samozřejmě je otázkou, kolik si vydělal svým „sázkařským uměním“.

Šestatřicetiletý Maročan byl shledán vinným v obludném počtu 135 zmanipulovaných zápasů, což je v tuto chvíli smutný rekord.

Podle zjištění Rachidi spolupracoval se dvěma alžírskými hráči, kteří byli potrestáni už v lednu. Jednalo se o Mohameda Hassana a Houriu Boukholda, kteří se spolu s Rachidim dopouštěli manipulací se zápasy od roku 2016. Zatímco Hassan dostal doživotní trest, Boukholda, který byl v době prohřešků nezletilý a byl ovlivňován Hassanem i Rachidim, byl potrestán dvouletým zákazem hraní.

ITIA je v posledních týdnech velmi aktivní. Ve středu potrestala čtyřletým zákazem hraní Francouze Sherazada Reixe a kvůli dopingu byl zkraje týdne udělen jednoletý zákaz Brazilci Gilbertovi Klierovi. V lednu pak, vedle dvou zmíněných Alžířanů, udělila několik provizorních suspendací, které podléhají dalšímu vyšetřování.