Trápení je pryč! Kolář buduje potřebnou rezervu, je ve třetím letošním čtvrtfinále

- Jan Vojkůvka

Zdeněk Kolář dál pracuje na svém návratu do druhé stovky světa a budování rezervy před odpisem velké porce bodů. Na challengeru v litevském Vilniusu se mu povedlo porazit nasazenou trojku Jurije Rodionova 6:4, 1:6, 6:1 a postoupit už do třetího čtvrtfinále v řadě.

Šestadvacetiletý Kolář dává svými letošními výkony zapomenout na hodně nevydařenou druhou polovinu minulého roku, kdy naopak sbíral v drtivé většině zápasů porážky. Jeho trápení tehdy začalo po úspěšném průniku kvalifikací Roland Garros a následným postupem do druhého kola. Od té doby se na turnajích trápil, přes celé léto sbíral jednu porážku za druhou a až na podzim dokázal pár zápasů vyhrát.

Výsledkem tohoto trápení byla od června negativní zápasová bilance 7-23 a propad do třetí světové stovky. Naštěstí přišla krátká pauza mezi sezonami, během níž si český tenistka odpočinul a nyní se mu opět začíná dařit o poznání více.

Od poloviny ledna dokázal už třikrát projít mezi nejlepší osmičku na challengerech, když si čtvrtfinále zahrál v Nonthaburi, dokonce do semifinále prošel v Koblenci a nyní ve Vilniusu je znovu ve čtvrtfinále. Tentokrát mu přitom příliš nepřál los, když se napřed musel vypořádat s nebezpečným Danielem Masurem a ve čtvrtečním osmifinále jej čekal dokonce třetí nasazený Jurij Rodionov.

Oba zápasy ale zvládl a může se těšit na duel s 202. hráčem světa Antoinem Escoffierem.

Kromě toho Kolář sbírá velmi cenné body do žebříčku. Nejen, že se přiblížil návratu do druhé stovky světa, na kterou po výhře nad Rodionovem ztrácí už jen 21 bodů, ale především si buduje tolik potřebnou bodovou rezervu.

Zatímco totiž od června nebude obhajovat téměř žádné body do žebříčku ATP, až do června jej čeká obhajoba 162 bodů. Především odečet 70 bodů za Roland Garros a 60 bodů z dubnových challengerů v Barlettě a Oeiras Kolář výrazně pocítí. Pokud by odepsal těchto 162 bodů v tuto chvíli, zbylo by mu 112 bodů a propadl by se do páté stovky světa.

I proto nyní Kolář nutně potřebuje na co nejvíce turnajích sbírat výhry a každý bod, aby jeho dubnový a červnový propad žebříčkem tolik nebolel a neposlal jej mimo challengerovou úroveň. Pokud tuto misi zvládne, pak má naopak ve druhé polovině roku velkou šanci se znovu pevně usadit ve druhé stovce žebříčku a třeba i zaútočit na své maximum, kterým je 111. místo světa.

Po turnaji ve Vilniusu si Kolář vezme týden volna a vydá se na challenger do italského Rovereta, po němž by se měl představit také ve francouzském Pau.