Kosmosu se rozpadá portfolio. Vlastní cestou se vydává i bývalá světová trojka

- Jan Vojkůvka

Tenisové aktivity investiční skupiny Kosmos fotbalisty Gerarda Piquého nejdou ani zdaleka podle představ. Poté, co s touto skupinou ukončila spolupráci Mezinárodní tenisová federace, se nyní rozhodl jít vlastní cestou i bývalý třetí hráč světa Dominic Thiem. Toho bude nově zastupovat jeho bratr Moritz Thiem.

Thiem začal spolupracovat se skupinou Kosmos, respektive její sportovní agenturou, v červnu 2021. Stalo se tak pouhých pět dní před jeho vážným zraněním zápěstí, kvůli kterému skrečoval turnaj ATP na Mallorce a vynechal zbytek sezony.

Na kurty se vrátil až na konci března 2022, herně však tápal, přestože si zahrál například semifinále v Gstaadu, Antverpách a Gijonu.

K podpisu spolupráce navíc došlo deset měsíců po Thiemově vítězství na US Open. Jak sám Rakušan přiznal, po tomto triumfu trochu ztratil motivaci a hlad po úspěších. Nyní chce motivaci k úspěchu získat zpět a Kosmos už nebude součástí jeho cesty za splněním tohoto cíle.

„Management ze mě lepšího hráče neudělá, ani ve mně nezapálí tolik potřebný oheň. Je jedno, kdo mě řídí. Pět dní po podpisu smlouvy jsem si zranil zápěstí. Situace se nevyvíjela dobře ani pro mě, ani pro ně. Pro mě je důležité, abych v sobě zase našel vášeň,“ poznamenal Thiem, který se rozhodl zbytečně neplatit vysoké částky zastupující agentuře Kosmos a raději angažuje svého bratra Moritze. Ten by mohl, jelikož Dominica velmi dobře zná, výrazně pomoci s pomyslným zapálením ohně v srdci bývalé světové trojky.

Devětadvacetiletý Thiem, který v této sezoně prohrál pět ze šesti odehraných zápasů, se pokusí v únoru prosadit na své oblíbené antuce a bude startovat na jihoamerických turnajích. Měl by hrát v Buenos Aires, Riu de Janeiru a Santiagu.

Skupina Kosmos se mezitím musí popasovat s neúspěchy na tenisovém poli. Už v lednu přišla o Davis Cup, k čemuž došlo nejen kvůli opadajícímu zájmu o zničenou soutěž, ale také kvůli neúspěchu při jednání o financích. Původní dohoda totiž hovořila o tom, že Kosmos investuje každý rok do mužské týmové soutěže 120 milionů dolarů, ale během pandemie covidu byla tato částka snížena a jednání o návratu k původní dohodě ztroskotalo.

Nyní se Piquého Kosmos musí vypořádat i se ztrátou bývalé světové trojky, která se sice herně hledá, ale stále se jedná o atraktivní jméno, o které sportovní agentura přišla. A pro její portfolio se jedná o významnou ztrátu.