Smutný rekordman? Murray dominuje v počtu udělených divokých karet

- Marek Bartošík

Tenisového fanouška vlastně podobná informace neohromí. Pětatřicetiletý Andy Murray opět obdržel divokou neboli volnou kartu, tentokrát pro turnaj kategorie ATP 500 v Dubaji (od 27. února). Šampion z roku 2017 by se svým žebříčkovém postavením, tedy 61. místem, musel za standardních okolností už do víkendové kvalifikace. Trojnásobný grandslamový vítěz Murray by se dal v posledních letech označit za experta na divoké karty, jichž inkasoval i s tou dubajskou už 53! Tímto počtem dorovnal dosavadního rekordmana po roce 1990 Tommyho Haase z Německa.

Jsou divoké karty pro Andyho Murrayho správné, nebo mají od pořadatelů dostat šanci mladší hráči? Tohle téma už několik let rezonuje v tenisovém prostředí. Když se hvězdný Brit na podzimním Roland Garros 2020 poroučel už v prvním kole po drtivé porážce proti Stanovi Wawrinkovi (1:6, 3:6, 2:6), vymezil se proti neustálému proudu divokých karet někdejší první hráč žebříčku Mats Wilander.

Na Britovu obranu se tehdy kromě fanoušků vyjádřil jiný bývalý vládce rankingu Jim Courier nebo známý trenér Daniel Vallverdú. „Andy má právo přijmout všechny divoké karty, které mu organizátoři nabídnou. Záleží pouze na Andym, jak dlouho chce hrát,“ řekl čtyřnásobný grandslamový šampion Courier.

Uplynulo přibližně dva a čtvrt roku a přísun karet pro Murrayho, jenž se stále nevrátil mezi absolutní špičku, neustává. Dosud poslední šance od dubajských pořadatelů je pro Murrayho už číslem 53, což znamená vyrovnání rekordu ve statistice, která se počítá od roku 1990.

Dosavadním novodobým „lídrem“ byl rovněž s 53 kartami někdejší druhý tenista světa Tommy Haas, za ním následují Chorvat Goran Ivaniševič (51), Američan James Blake (49) a Australan Lleyton Hewitt (45).

O nejslavnější moment držitele divoké karty se zasloužil Goran Ivaniševič, jenž v roce 2001 jako 125. hráč žebříčku senzačně triumfoval na Wimbledonu. Podobně se Belgičanka Kim Clijstersová po svém comebacku dočkala titulu z US Open 2009. A loni si Australané Nick Kyrgios a Thanasi Kokkinakis díky šanci od pořadatelů dokráčeli až pro trofej na Australian Open.