Znovu zaslíbený Egypt! Barnat získal premiérový titul ze singlu

- Radek Štohl

Jiří Barnat (698.) se ve dvouhře dočkal premiérové trofeje na okruhu ITF. Jednadvacetiletý Čech v nedělním finále egyptského turnaje v Šarm aš-Šajchu přehrál Srba Borise Butuliju (878.), se kterým si poradil po sadách 6:3, 7:6(7).

Mladý Čech se do prvního únorového víkendu mohl pyšnit jednou deblovou trofejí, na kterou dosáhl loni. Společně s parťákem Filipem Dudou shodou okolností ovládli turnaj v Šarm aš-Šajchu, kde v polovině uplynulého března přišli o jediný set.

Ve dvouhře se v jednom případě probojoval do finále. Na neúspěšný pokus o zisk trofeje zareagoval nejlépe, jak mohl.

Barnat zahájil sezonu slibnou semifinálovou účastí v litevském Vilniusu, na kterou navázal o čtrnáct dní později v Egyptě. A dokonce ji překonal!

Český tenista postupně vyřadil Nicolase Kobelta (862.), Ryana Storrieho (-), Karla Cubelica (1596.) a Jacoba Bradshawa (1004.). Ve finále pak vyzval Borise Butuliju (878.).

Dvouhodinový duel začal skvěle, díky brejku z druhé hry vedl 3:0. Úvodní sadu si pohlídal, soupeři nenabídl jediný brejkbol a po výhře 6:3 vedl 1:0 na sety.

Čechovi vyšel i nástup do druhé sady, k dispozici měl totiž náskok 3:1. V osmé hře sice poprvé přišel o podání, dokázal však urvat rebrejk, po kterém šel podávat na vítězství v zápase. Propracoval se ke dvěma mečbolům, dlouhou hru ale neustál a soupeři dovolil srovnat na 5:5.

Sada nakonec dospěla do zkrácené hry. Barnat ještě za stavu 6:5 nevyužil třetí mečbol v zápase, sám naopak odvracel setbol. Zvládl ovšem poslední tři míčky tiebreaku, po kterých slavil první triumf.

Sharm Elsheikh Men's Future, Šarm aš-Šajch (muži, EGY, 15 000 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Boris Butulija (SRB, 878.) – JIŘÍ BARNAT (698.) 3:6, 6:7(7)