Ušli jsme kus cesty, hlásí před víkendem Lehečka. A varuje před nevyzpytatelností Davis Cupu

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Známe sobotní program kvalifikačního utkání Davis Cupu mezi domácím Portugalskem a Českem. Otevře ho duel mezi Jiřím Lehečkou a Nunem Borgesem. Favoritem bude první zmíněný tenista, který se ovšem snažil vyvarovat předčasným soudům. „Všichni víme, že v Davis Cupu se rozdíly mažou,“ řekl po losu novinářům.

Nunovi Borgesovi náleží v žebříčku ATP 105. příčka, v týmu mu pak patří role dvojky. Letos odehrál zatím jen jedno utkání, když nestačil v 1. kole Australian Open na Lorenza Sonega. Tenista, jenž se v Maie, dějišti nadcházející kvalifikace, narodil, je antukovým specialistou.

Ve dvouhře na tomto povrchu ovládl dva challengery, a to v Antalyi a Barlettě. Právě vloni v Itálii vyřadil při své cestě za titulem například Zdeňka Koláře. „Zaznamenal jsem ho, vím, že na challengerech předváděl velice slušné výkony a portugalské prostředí mu sedí. Na něj se budu muset ještě pečlivě připravit,“ vyřkl na adresu svého sobotního soupeře Jiří Lehečka.

Pokud nenastane změna v nominaci, tak se rodák z Kněžmostu utká v neděli s nejlepším tenistou portugalské historie, Joãem Sousou. Třiatřicetiletý držitel čtyř singlových trofejí z okruhu ATP se nejvýše vyšplhal na 28. místo v rankingu. Sousa započal sezonu v novozélandském Aucklandu, kde byl v prvním kole nad jeho síly Richard Gasquet. O týden později podlehl v úvodní rundě australského grandslamu Robertu Bautistovi Agutovi.

„Sousu znám, porazil jsem ho vloni ve třech setech na antuce v Kitzbühlu. Také jsme spolu trénovali. Vím, co od něho mohu očekávat. Nemáme se jak překvapit, rozhodovat bude momentální forma,“ nechal se slyšet Lehečka.

Přestože Portugalci hrají na domácí půdě, Češi půjdou do série v roli mírných favoritů. „Papírově to nevypadá tak přesvědčivě, jak tomu bylo proti Izraeli. Všichni víme, že v Davis Cupu se rozdíly mažou. Od zápasu s Izraelem jsme každý z nás ušli kus cesty, jsme zkušenější a dobře připraveni. A role hostujícího týmu? Na to jsme si už zvykli,“ usmíval se český reprezentant a odkázal na fakt, že naposledy český daviscupový tým hrál domácí utkání před čtyřmi lety proti Nizozemsku.

Souboj o postup na finálový turnaj Davis Cupu, ve kterém se utkají výběry Česka a domácího Portugalska, vypukne v sobotu 4. února. Do prvního utkání nastoupí v 16:00 SEČ Jiří Lehečka a Nuno Borges, následovat bude klání mezi Tomášem Macháčem a Joãem Sousou.