Přemýšlel nad koncem kariéry, teď je zpátky v reprezentaci. Jsem za to nesmírně rád, těší Pavláska

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Osmadvacetiletý Adam Pavlásek prožil krušné roky. Trápila ho zranění, grandslamy musel vyměnit za challengery a turnaje ITF. Přemýšlel nad koncem kariéry, teď ho však polila živá voda. Začal se naplno věnovat čtyřhře, která ho nejenže vynesla do elitní stovky světového žebříčku, ale také do českého daviscupového týmu.

Adam Pavlásek se naposledy představil v Davis Cupu před pěti lety. Tehdy dvěma výhrami vypomohl českému týmu k výhře 3:1 nad Izraelem. „Je fajn být zpátky, být součástí výpravy. Udělám vše pro to, aby se vyhrálo,“ řekl Tenisovému světu před startem kvalifikačního souboje v portugalské Maie.

Uplynulé roky byly pro něj opravdu složité. Kvůli zraněním toho příliš neodehrál, a když už, tak s nevalným výsledkem. „Byl jsem zvyklý na nějakou herní úroveň. Po těch zraněních jsem se do toho nemohl dostat ani z jedné poloviny. Prohrával jsem s hráči, o kterých jsem si myslel, že s nimi prohrát nemůžu. Přišla doba, kdy jsem si kvůli dalšímu zranění řekl, že už ten singl jednoduše nejde, že tahle životní etapa končí,“ popisoval své pocity.

Musela přijít změna. Nechybělo mnoho a s českým tenistou bychom dnes v portugalské Maie nemluvili. „Byly dvě možnosti – zkusit čtyřhru, nebo z prostředí profesionálního tenisu odejít. Jsem nesmírně rád, že to takhle dopadlo,“ nechal se slyšet rodák z Bílovce, jemuž v deblovém rankingu ATP náleží 78. pozice.

Pavlásek je nejstarším členem české výpravy. Rozdíl mezi ním a debutantem Jakubem Menšíkem činí hned jedenáct let. „Ani to nevnímám, kluci jsou tu už poněkolikáté. Až teda na juniora Kubu, ale to je úplně jiná generace,“ usmíval se.

I on byl ve stejné pozici jako Menšík, svou premiéru si Pavlásek odbyl před osmi lety v Ostravě, když výhrou po boku Jiřího Veselého zmírnil celkovou porážku 2:3 s Austrálií. Neunikl mu tak jeden z iniciačních rituálů, kdy musel pozvat celý tým na večeři.

„Tehdy jsme to brali na půl s Honzou Mertlem. A kolik jsme platili? Včera jsme to řešili, ale už si nevzpomínám, je to opravdu dlouho,“ uzavřel hráč, kterého čekají 4. a 5. února v portugalské Maie kvalifikační zápasy.


Galerie