Menšík podstoupil první iniciační rituál. Kolik ho společná večeře stála?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Sedmnáctiletý debutant v českém daviscupovém týmu Jakub Menšík musí před kvalifikačním víkendem podstoupit dvojici iniciačních rituálů. První už má za sebou a přišel ho pěkně draho. Už tradičně nováčci platí jednu ze společných večeří, jak ale sám talentovaný dlouhán řekl ve středečním setkání s novináři, mohlo to dopadnout podstatně hůře.

Velikost realizačního týmu musel v úterý večer Jakub Menšík proklínat. Jedním z iniciačních rituálů českého daviscupového týmu totiž je, že dotyčný nováček pozve celou výpravu na večeři. A to rozhodně není levná záležitost.

„Byli jsme v pizzerii. Fajn restaurace, klasická italská. Spousta lidí si dávala pizzu nebo nějaké těstoviny. Co jsem slyšel, tak jsem dopadl nejlépe, jak jsem mohl. Neplatil jsem úplně nejméně, asi 470 euro, ale oproti jiným zemím tu není tak draho,“ uvedl sedmnáctiletý Jakub Menšík, kterému nejvíce zatopil spoluhráč Tomáš Macháč.

„Ten toho využil nejvíce. Dal si dva předkrmy, polívku, půlku pizzy, lasagne a zakončil to tiramisu,“ líčil finalista juniorského Australian Open z loňského roku. Tehdy si jeho talentu všiml i Novak Djokovič, který ho pozval na trénink v Bělehradě.

A právě úvodní grandslam sezony si Srb před pár dny podmanil. „Jsme stále v kontaktu, jednou za půl měsíce si napíšeme. Pogratuloval jsem mu, vyhrát 22 grandslamů se jen tak někomu nepovede,“ nechal se slyšet Menšík.

Nicméně český mladík si úplně oddechnout zatím nemůže. První iniciační rituál zvládl, ve středu večer ho však ještě čeká druhý, o poznání divočejší. „Co to bude? Vůbec netuším. A ani to raději nechci vědět. Chci, aby to bylo co nejdříve za mnou,“ usmíval se.

Až se porve i s druhou nástrahou, stane se právoplatným členem českého daviscupového týmu. „Měl jsem velkou radost, je to pro mě čest. Byl to jeden z mých snů. Všichni to vnímají a fandí mi. Jsou na mě pyšní,“ popsal pocity, které se jemu a jeho rodině honily v hlavě po oznámení nominace.

„Davis Cup jsem sledoval od doby, kdy jsem začal hrát tenis na nějaké vyšší úrovni. Byl jsem se dokonce podívat osobně v Praze a Ostravě. Jestli si dobře pamatuju, tam to bylo proti Kazachstánu (Češi tehdy prohráli 2:3 – pozn. red.). O to více si cením, že v Portugalsku mohu s týmem být,“ dodal.


Galerie