Plíšková chce navázat na Australian Open v Abú Zabí. Jsem nadšená, že nemusím do kvalifikace, hlásí

- Jan Vojkůvka

Podruhé v historii bude Abú Zabí pořádat turnaj na okruhu WTA. Zatímco v roce 2021 se celá akce nesla v duchu proticovidových opatření, letos budou mít tenistky mnohem více možností. Například si prostředí turnaje prohlédnout. Z toho má velkou radost i Karolína Plíšková, která patřila před dvěma lety mezi hráčky, jež se do Spojených arabských emirátů vypravily.

V roce 2021 Plíšková skončila už ve druhém kole, když ji senzačně vyřadila Ruska Anastasia Gasanovová. Oproti dva roky starému turnaji však letos pořádá Abú Zabí podnik z kategorie WTA 500, tudíž v pavouku žádné takové hráčky z druhé světové stovky nehledejme. Naopak.

Vždyť i světová dvacítka Plíšková, které se po přihlášení do turnaje počítal žebříček z konce minulé sezony a tedy 31. místo, měla původně startovat dokonce v kvalifikaci. Té se ale nakonec vyhne, když ji do hlavní soutěže dostalo odhlášení Uns Džábirové.

„Jsem nadšená, že si turnaj zahraju, protože jsem málem šla do kvalifikace,“ řekla v rozhovoru pro The National, deník ze Spojených arabských emirátů. „Hlavní soutěž bude neskutečně silná. Odehraje se spousta vzrušujících zápasů. Bude to skvělý turnaj ve skvělém městě.“

Plíšková, která na nedávno skončeném Australian Open pronikla do čtvrtfinále a dala zapomenout na nepříliš úspěšný vstup do sezony, se vedle samotného turnaje těší i na prostředí, v němž si zahraje podruhé v kariéře. Oproti roku 2021 však nebude muset žít v turnajové bublině a bude moci více nasát atmosféru hlavního města SAE, které se rozkládá na takřka 1000 kilometrech čtverečních a žije v něm téměř jeden a půl milionu lidí.

„Bude to zcela odlišný zážitek. Minule nesměl nikdo opustit svůj pokoj, takže jsem nadšená, že z Abú Zabí uvidím trochu víc než jen kurty a svůj pokoj,“ usmívala se Plíšková během rozhovoru. „Pamatuju si, že jsem byla hrozně smutná, protože jsem uvízla v hotelovém pokoji a nemohla ven. Pohled z okna na město byl totiž úchvatný. Doufám, že tentokrát bude všechno lepší,“ narazila i na své brzké vyřazení během covidového ročníku.

Plíšková, která na okruhu WTA doposud vyhrála 16 titulů, by v Abú Zabí ráda navázala na své výkony z Australian Open, kde si vylepšila zápasovou bilanci po nevydařených turnajích v Adelaide.

„Začátek roku byl těžký, ale ohromně důležitý, protože pokud začnete šňůrou dvou nebo tří porážek, může pak být v průběhu roku hodně obtížné nabrat sebedůvěru, když každý hraje lépe a lépe. Takže jsem hodně ráda, že jsem v Austrálii vyhrála nějaké zápasy a nemusím na sobě cítit tlak, že musím začít vyhrávat,“ vyprávěla Plíšková, která ve čtvrtfinále nakonec nestačila na Polku Magdu Linetteovou.

„Odehrála jsem nějaké dobré zápasy. Jsem trochu zklamaná z toho, jak dopadlo čtvrtfinále, ale myslím, že úroveň mé hry byla dobrá. Samozřejmě jsou věci, na kterých je potřeba zapracovat a zlepšit je, ale celkově si myslím, že situace je docela dobrá,“ dodala.

Kromě Plíškové by v Abú Zabí měly startovat rovněž Barbora Krejčíková s Marií Bouzkovou. V kvalifikaci by se pak měla představit Tereza Martincová. Jako hlavní favoritky turnaje jsou považovány Jelena Rybakinová, Darja Kasatkinová, Veronika Kuděrmetovová či Belinda Bencicová. Mezi nasazenými by měly figurovat také Jelena Ostapenková, Beatriz Haddad Maiaová, Anett Kontaveitová a Ludmilla Samsonovová.