Dlouhé vyšetřování Zverevova údajného domácího násilí je u konce. Nejsou důkazy, tvrdí ATP

- Filip Lefenda

Údajné domácí násilí, jehož se měl v minulosti dopustit na své bývalé přítelkyni aktuálně čtrnáctý tenista světa Alexander Zverev, trestáno nebude. Vedení ATP během úterního dne informovalo, že během patnáctiměsíčního vyšetřování neshromáždilo dostatek důkazů, které by provinění hvězdného Němce potvrdily.

S obviněním přišla předloni hráčova expřítelkyně Olga Šarypovová. Někdejší ruská juniorka měla být dle svých slov několikrát fyzicky napadena a psychicky týrána. Během US Open 2019 ji měla bývalá světová dvojka dusit polštářem. Teror měl vygradovat postupně až údajným pokusem o sebevraždu.

Vítěz devatenácti podniku z elitního okruhu všechna obvinění popřel a rozhodl se bránit právní cestou. Situací se v říjnu 2021 začala zabývat rovněž Asociace tenisových profesionálů, jejíž zapojení hráč uvítal.

„Obvinění vznesená proti Alexanderu Zverevovi jsou vážná a my jsme zodpovědní za jejich řešení. Doufáme, že nám naše vyšetřování umožní zjistit fakta a určit vhodná následná opatření,“ citovala tehdy ATP v prohlášení svého výkonného ředitele Massima Calvelliho.

Po roce a čtvrt je vyšetřování konečně u konce. Vyslechnuto bylo kromě obou jmenovaných aktérů rovněž dalších 24 svědků.

„Závažnost těchto obvinění vyžadovala extrémně důkladné a komplexní prošetření. Bylo potřeba obrátit se na specializované vyšetřovatele, což bylo pro ATP něco zcela nového,“ vysvětlil v novém prohlášení Calvelli.

„Výsledkem je, že k disciplinárnímu postihu nesáhneme. Pokud by se ovšem v budoucnu objevily nové informace, může být vyšetřování ještě přehodnoceno,“ stojí na webu asociace.

Verdikt uvítal i sám Zverev. „Jde už o třetí rozhodnutí, kdy bylo po přezkumu všech relevantních informací rozhodnuto neutrální třetí stranou v můj prospěch,“ napsal na Instagramu a připomněl, že již dříve vyhrál soudní řízení v Německu a Rusku.

„Mou prioritou je teď zotavit se ze zranění a soustředit se na to, co na světě miluji nejvíc. Na tenis,“ dodal.