Rychlá reakce! Portugalci své chyby napravili, Češi už trénují bez kulichů

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Včerejšek pořádně zaskočil české tenisty v portugalské Maie. Reprezentační výběr se musel popasovat s mrazivými podmínkami, které panovaly na hotelu i samotných kurtech. Portugalci zareagovali okamžitě a zázemí upravili tak, aby se v nich mohli Češi důstojně připravovat na nadcházející kvalifikaci Davis Cupu.

Úterní povídání s novináři bylo o poznání veselejší než to včerejší. Český daviscupový tým tentokrát nedorazil na kurty v portugalské Maie rozmrzlý z předchozí noci, a to díky rychlé reakci organizátorů. „Musíme pořadatele pochválit. Na hotelu už máme všichni pokoje vytopené, dali nám tam přímotopy. Vše je v pořádku, nemáme na ubytování sebemenší problémy. Do našeho zázemí na kurtu nám také přidali přímotopy, takže za to jsme vděční,“ popsal situaci kapitán týmu Jaroslav Navrátil.

Činnost pořadatelů rozhýbal i Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu, jenž intervenoval u ITF a Portugalského tenisového svazu. Přestože podmínky na hotelu a v šatnách jsou už takřka ideální, zima z kurtu nevymizela. Nutno dodat, že i tam bylo dnes o trochu tepleji. „Je to na dobré cestě, kluci dnes už hráli v kraťasech,“ dodal Navrátil, jehož svěřenci v pondělí trénovali s kulichy a zásobou horkého čaje.

Pokrok si pochvaloval i Jiří Lehečka, nejvýše postavený tenista českého týmu. „Zima nás sice trochu trápí, ale dnes to bylo lepší. Má se oteplovat i venku, což tomu pomůže. Na druhou stranu to není nic, s čím bychom si nedokázali poradit. Antuka je dobrá, na kurtu se cítím dobře. Je rychlejší, má betonový podklad, což mé hře sedí,“ řekl novinářům rodák z Kněžmostu.

A uvedl specifika, které má trénink v takhle chladném prostředí. „Samozřejmě musíme být opatrnější, rozcvička a prevence je daleko důležitější, než tomu bylo v Austrálii. Snažíme se trénovat intenzivně. Krátit pauzy, abychom nevypadli z tempa. Jsem rád za tým, který tu kolem sebe máme. Vytváří nám skvělé podmínky k tomu, abychom mohli hrát na té nejvyšší úrovni,“ těšilo Lehečku.

Kvalifikace Davis Cupu proti výběru Portugalska se odehraje v Maie 4. a 5. února. Do té doby mají Češi ještě spoustu času, aby se dokázali stoprocentně na své soupeře připravit. „V tréninkovém programu se kvůli zimě nic měnit nebude. Jak už Jirka říkal, nejdůležitější jsou rozcvičky. Běžná rozcvička trvá patnáct až dvacet minut, dnes se kluci rozcvičovali až půl hodiny,“ nechal se slyšet Jaroslav Navrátil.

Ten bude následující dny trávit i výběrem ideální deblové dvojice. „Chtěl bych vyzkoušet, jak budou hrát po boku Adama Pavláska Tomáš Macháč s Jirkou Lehečkou,“ poodkryl.


Galerie