Rekord Grafové se otřásá v základech. Co Djokovičovi chybí k jejímu překonání?

- Jan Vojkůvka

Od chvíle, co byly zavedeny světové žebříčky, sledují se nejrůznější statistiky a rekordní zápisy. Tou nejsledovanější statistikou je celkový počet týdnů, které tenisté strávili na prvním místě. Srb Novak Djokovič je rekordmanem mezi muži a má na dosah také absolutní rekord, který je v držení bývalé německé tenistky Steffi Grafové.

Novak Djokovič se mužským rekordmanem stal loni v březnu, když překonal dosavadní rekord v počtu týdnů na čele žebříčku, který držel Roger Federer. Djokovič držel post jedničky i nadále a nakonec se počet jeho týdnů na čele rankingu zastavil na čísle 373. Loni totiž o první místo přišel kvůli nemožnosti startovat na spoustě turnajů z důvodu absence očkování proti covidu.

Dál ale hrál výborný tenis a nejspíš bylo jen otázkou času, kdy znovu bude nejlepším hráčem světa. Ten okamžik nakonec přišel po letošním Australian Open, které ovládl podesáté a stal se staronovou světovou jedničkou. V pondělí začal jako první hráč rankingu ATP kroutit svůj 374. týden a prakticky si tím zajistil, že se brzy stane absolutním rekordmanem.

Tento absolutní rekord drží prozatím Němka Steffi Grafová, která na profesionální úrovni hrála mezi lety 1982 a 1999. Grafová, kterou trénoval také opavský rodák Pavel Složil, se světovou jedničkou stala poprvé 17. srpna 1987 a nakonec na prvním místě žebříčku WTA strávila neskutečných a zdánlivě nepřekonatelných 377 týdnů.

Tento její absolutní tenisový rekord však vezme za své už v průběhu února. Djokovičovi totiž chybí k vyrovnání jen tři týdny. Dne 27. února se pak srbský tenista stane nejdéle sloužící světovou jedničkou mezi muži i ženami a tedy absolutním rekordmanem. Bude to totiž jeho 378. týden na čele světového žebříčku.

Už nyní je přitom jisté, že nemůže být dosažení tohoto milníku zabráněno. Carlos Alcaraz sice bude startovat na dvou turnajích v Jižní Americe, ale dohromady může získat maximálně 750 bodů, pokud by obě akce vyhrál. V takovém případě by měl 27. února na kontě 6980 bodů, tedy stejný počet jako Djokovič. Ve prospěch Djokoviče pak při dělbě pozic rozhodne počet bodů, které získal na grandslamech, turnajích Masters a Turnaji mistrů.

A těch má víc než španělský mladík.