Když Lindy řádí! Dostihy o první padesátku pokračují, po postupu Fruhvirtové je na tahu Nosková

- Jan Vojkůvka

Pohled na ženský světový žebříček je pro českého fanouška velmi příjemný. V první padesátce aktuálně figurují čtyři zkušené tenistky, které nejspíš už příští týden doplní další jméno. Nebo možná dvě! Lindy Fruhvirtová a Nosková se totiž na dálku trumfují v tom, kdo se jako první z českých teenagerek usadí v Top 50!

Když v pondělí vyzrála osmnáctiletá Linda Nosková na bývalou světovou jedničku Garbiňe Muguruzaovou, posunula se v tzv. živém žebříčku na 51. místo, o jednu příčku před o rok mladší Lindu Fruhvirtovou. V úterý se však pořadí znovu promíchalo, to když druhá jmenovaná dokázala v Hua Hinu hladce porazit Američanku Bethanii Mattekovou-Sandsovou. Tato výhra ji posunula v live rankingu na průběžnou 49. pozici a o tři pozice před její krajanku. Na tahu je tak nyní zase Nosková.

České teenagerky předvádějí velmi zajímavé dostihy nejen o to, která z nich se jako první usadí v elitní padesátce žebříčku, ale také o pozici druhé nejlepší tenistky do dvaceti let. V tomto pořadí je v tuto chvíli suverénně nejlepší Američanka Cori Gauffová, současná světová šestka, avšak obě Češky jsou hned za ní.

O tom, že obě Lindy mají před sebou zářnou budoucnost, nemá smysl spekulovat. Nejlepším důkazem je to, že se už nyní nachází v širší světové špičce, kam se probily svými výsledky v úvodu sezony.

Zatímco Nosková dokázala hned na prvním turnaji roku v Adelaide projít skrz kvalifikaci až do finále, kde prohrála s pozdější šampionkou Australian Open Arynou Sabalenkovou, Fruhvirtová prošla do osmifinále melbournského grandslamu. Tyto výsledky katapultovaly obě české Lindy do šesté desítky žebříčku WTA, na dosah od elitní padesátky, což je další milník, na který cílí.

Poté, co obě zvládly úvodní kola hlavních soutěží v Lyonu (Nosková), respektive Hua Hinu (Fruhvirtová), jsou v tzv. živém žebříčku od sebe vzdáleny pouhých 28 bodů. Fruhvirtová je na 49. místě a Nosková na 52. pozici. Pro fanoušky mladých a supertalentovaných Češek se jedná o velmi pikantní závod o to, kdo dokáže dřív překonat nejrůznější milníky. A pro nestranného českého diváka se zase jedná o krásný pohled na to, jak se Fruhvirtová s Noskovou derou žebříčkem směrem nahoru.

Aby měly obě jistotu, že se skutečně příští týden usadí v Top 50, budou muset ještě nějakou tu výhru přidat. Lepší výchozí pozici má Fruhvirtová, která se v osmifinále utká se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou a bude plnit roli favoritky. Pokud vítězka turnaje z Čennaí uspěje, bude mít na kontě v pondělním vydání žebříčku 1037 bodů a bude k udržení první padesátky skutečně velmi blízko.

Nosková má pozici složitější. Sice bude hrát s Egypťankou Majar Šarífovou, proti které bude mít výrazné šance na postup do čtvrtfinále, ale i v případě vítězství by měla „pouze“ 1009 bodů a bude na hraně Top 50. V případném čtvrtfinále by ale narazila na jednu z hráček z osmé desítky světa, což je hodně příjemný los a další prostor k výraznému zlepšení.

Ať už se českým teenagerkám podaří proniknout do první padesátky žebříčku už během tohoto týdne, či snad o pár týdnů později, je to další obrovský příslib pro budoucnost. A čeští fanoušci se mohou v nadcházejících týdnech i měsících těšit na to, jak se budou obě Lindy trumfovat v honbě o pozici druhé nejlepší tenistky do 20 let.

Žebříček hráček do 20 let k 31.1. 2023
1. Cori Gauffová (USA) 3992
2. Linda Fruhvirtová (CZE) 1007
3. Linda Nosková (CZE) 979
4. Diana Šnajderová (-) 699
5. Brenda Fruhvirtová (CZE) 510
6. Erika Andrejevová (-) 493
7. Elisa Jacquemotová (FRA) 435
8. Katrina Scottová (USA) 406
9. Polina Kuděrmetovová (-) 383
10. Sára Bejlek (CZE) 376