Čepice a čajíčky. Jak se Češi vypořádávají s nástrahami „ledového“ jihu?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PORTA – Pokud byste chtěli utéct před lednovým počasím do Portugalska, pořádně si to rozmyslete. A jestli se přece jen na západní cíp Evropy vydáte, rozhodně nechte tenisové rakety doma. Své o tom ví čeští reprezentanti Vít Kopřiva a Jakub Menšík, kteří se před nadcházejícím zápasem Davis Cupu musí poprat s jedním poměrně nečekaným soupeřem – zimou.

Když se scházeli hráči v portugalské Maie na snídani, vyměňovali si zděšené pohledy. Český daviscupový tým se totiž v noci rozdělil na dva tábory – jeden, který málem umrzl, a ten druhý, jemuž nechybělo mnoho, aby se ve svých pokojích upekl.

„Kosa byla pořádná. Až ráno jsem zjistil, že s tím mohu bojovat teplou sprchou. Zima nás provází na kurtu i na pokoji, snad se to v následujících dnech zlepší,“ nechal se slyšet Jakub Menšík, daviscupový benjamínek.

A jak sám zmínil, Češi se neohřáli ani na kurtech, kde se teplota vzduchu pohybovala kolem pěti stupňů Celsia. „Podmínky jsou náročnější, než jsme čekali. Osobně jsem přiletěl z teplých krajin (Menšík minulý týden hrál turnaj v Kuvajtu – pozn. red.), takže to pro mě úplně ideální není. Ale musíme se s tím vyrovnat. Jde o to, abych se dobře rozcvičil a zahřál. Na samotném kurtu je ale opravdová zima, je náročnější se dostat do provozní teploty,“ dodal Menšík, který tréninkové přestávky trávil s šálkem horkého čaje.

Jeho reprezentačního kolegu Víta Kopřivu jsme zase mohli vidět s čepicí na hlavě. „Trochu jsem s tím počítal, už jsem tu hrál, takže jsem věděl, že to tu nebude úplně nejteplejší. Dobře jsem se oblékl, zahřál se. Pauzy a rozcvičky jsou trochu nepříjemné, ale snažím se zahřát a obléct co nejvíce to půjde,“ povídal 160. hráč světového žebříčku.

Dvojice českých reprezentantů našla na úvodním tréninkovém dni i několik pozitiv. „Pocity mám dobré, antuka je dobře připravená. Kurt je poměrně tvrdý, za což jsem rád, hodně to lítá,“ řekl Kopřiva. Menšík si zase pochvaloval daviscupovou atmosféru. „První trénink byl zajímavý, moc jsem si ho užil. Partu máme skvělou, v týmu panuje dobrá nálada.“

Těžko říct, jestli se pořadatelům podaří halu alespoň pro zápas vytopit. Areál nepatří mezi ty nejmodernější a je evidentní, že už něco zažil. Během dne svítí sluníčko a venku je příjemně, ale rána a večery jsou i na jihu Evropy pořádně chladné.

Napoví následující dny. Češi se utkají s domácím Portugalskem o postup na finálový turnaj Davis Cupu 4. a 5. února.


Galerie