Oběd v ní znovu probudil vášeň aneb Jak motivátor Federer zachránil kariéru lyžařky Shiffrinové

- Jan Vojkůvka

Roger Federer nebyl pouze fantastickým tenistou, ale evidentně je i skvělým motivátorem. Pár hodin se švýcarským Maestrem mělo stačit k tomu, aby fenomenální lyžařka Mikaela Shiffrinová dokázala oživit svou kariéru a znovu najít radost z lyžování. A i díky tomu nyní útočí na absolutní rekord legendárního Ingemara Stenmarka.

Když o víkendu ve Špindlerově Mlýně nastupovala sedmadvacetiletá Mikaela Shiffrinová k závodům Světového poháru, měla na dosah vyrovnání rekordu švédského alpského lyžaře Ingermara Stenmarka. Tomu se povedlo během kariéry vyhrát 86 závodů Světového poháru a je z tohoto pohledu nejúspěšnějším v historii. Shiffrinová sice nakonec tento rekord prozatím vyrovnat nedokázala, když po sobotním vítězství obsadila v neděli druhou příčku, ale s 85 výhrami na kontě je opravdu už jen kousíček od ultimátního úspěchu.

Není tomu přitom tak dávno, kdy si dokonce pohrávala s myšlenkami na konec kariéry! Pomalu ji totiž opouštěla radost ze závodění. Když v sezoně 2020/21 skončila v hodnocení Světového poháru až čtvrtá, mohla se utěšovat tím, že její chvíle přijdou na olympiádě v Pekingu. Ale loňské Hry v Číně pro ni byly tragické!

Nedokončila své elitní disciplíny obří slalom, slalom ani alpskou kombinaci a na medaili nedosáhla ani v rychlostních disciplínách či v týmovém paralelním závodě. Z Pekingu odjížděla ohromně zklamaná a bez medaile. Přestávala si věřit a přemítala, kolik času jí vlastně ještě zbývá.

Pak se ale něco zlomilo. Něco, díky čemu v této sezoně dominuje. Vždyť vyhrála hned jedenáct závodů, překonala ženský rekord Lindsey Vonnové a má na dosah absolutní rekord v počtu vítězství ve Světovém poháru. Co bylo impulzem, který ji tolik nakopl?

Byl to oběd se Švýcarem Rogerem Federerem!

„Mám pocit, že se ten oběd odehrál přesně v době, kdy jsem opravdu potřebovala najít důvod, abych byla pozitivní,“ uvedla Shiffrinová v rozhovoru pro Wall Street Journal. Američanka byla pozvána na oběd bývalou světovou jedničkou v březnu 2022, když měla závodit ve švýcarském Lenzerheide. A jak poznamenala, pár hodin s jedním z nejlepších tenistů světa bylo klíčem k oživení její kariéry, kterou může dokonce i výrazně prodloužit.

„Říkal: ‚Aby sis zachovala dlouhověkost své kariéry, musíš si najít chvile, aby ses rozhlédla kolem sebe a ocenila, kam jsi se dostala a čerpala z toho sílu.' Vyprávěl, že jak se sám dostával více do hloubi své kariéry, kdy je stále těžší si toho všeho vážit, je nejdůležitější právě to udělat,“ vzpomínala na motivační řeč, díky které v sobě znovu objevila vášeň a touhu po závodění.

Shiffrinová dodala, že jí Federer radil, aby si užívala všechny nejneuvěřitelnější okamžiky, protože to, co dělá a dosáhla, je přeci neuvěřitelné. „Pořád jsem si říkala: ‚Bože, Roger Federer se mnou mluví o mé kariéře,'“ smála se. „V tu chvíli bylo trochu těžké všechno pobrat a všemu, co říkal, porozumět, protože jsem byla celou dobu tak nějak ohromená.“

„Díky tomu jsem se ale poprvé od olympiády trochu zbavila toho hnusného pocitu, který jsem v sobě nosila,“ dodala s tím, že díky setkání s tenisovou legendou dokázala hodit všechny pochybnosti o své kariéře za hlavu.

A i díky tomu nyní sahá po zdánlivě nepřekonatelném rekordu a pozici nejlepší alpské lyžařky v historii.