Češi na žebříčcích: Štěpánek poskočil o 16 míst

- Jakub Mezlík

Už téměř tři roky se drží Petra Kvitová na žebříčku WTA v elitní desítce, brzy však může o své výsadní postavení přijít. V aktuálním vydání spadla na devátou příčku a od jedenácté Španělky Suárezové-Navarrové ji dělí pouhé dva body.

V Římě bude Petra Kvitová obhajovat čtvrtfinálovou účast, její první soupeřkou bude buď Američanka Madison Keysová nebo Němka Andrea Petkovičová. Španělka Suárezová-Navarrová bude mít ovšem ještě složitější uhájit své body, loni totiž prohrála až ve finále se světovou jedničkou Serenou Williamsovou.

Lucie Šafářová odstoupila vinou žaludečních problému z turnaje v Madridu a v žebříčku klesla o dvě místa na patnáctou pozici. Také ostatní Češky v elitní stovce padaly, svoje umístění uhájila pouze Karolína Plíšková, která zůstala dvacátá. Její sestra Kristýna dokonce TOP 100 opustila.

Zatímco ženy se pohybovaly v elitní stovce směrem dolu, naši tenisté si mírně polepšili. Aktuální česká jednička Tomáš Berdych zůstává na osmé pozici, Jiří Veselý se díky semifinálové účasti na challengeru v Římě posunul o čtyři místa na 59. příčku a Lukáš Rosol si polepšil o jednu pozici a je 71.

Největší progres zaznamenali hráči mimo světovou stovku. Radek Štěpánek pokračuje v cestě žebříčkem vzhůru a po posunu o šestnáct míst už je na 132. příčce. Vystřídal tak na pozici čtvrtého nejlepšího Čecha Adama Pavláska, který spadl o místo za Štěpánka.

Marek Michalička si polepšil o sedmnáct míst a je 246. Blíží se tak ke svému kariérnímu maximu, které je ještě o sedm příček výš. Profilový rozhovor s českým tenistou přinesl Tenisový svět minulý týden zde.