Dvojchyba při mečbolu? Aspoň byla sranda, smála se Sabalenková. Čím se odmění po životním úspěchu?

- Jan Vojkůvka

Běloruská ranařka Aryna Sabalenková vybojovala na letošním Australian Open svůj životní úspěch. Nejen, že se poprvé v kariéře probila do finále na grandslamovém turnaji, ale v sobotním finále také porazila Kazašku Jelenu Rybakinovou 4:6, 6:3, 6:4. Díky tomu se nesmazatelně zapsala do tenisové historie a v pondělí poskočí na druhé místo světa.

Každý zápas, ke kterému Aryna Sabalenková od začátku tohoto roku nastoupila, dokázala vyhrát. Kromě toho, že má dokonalou bilanci 11-0, až do finále Australian Open dokonce neztratila ani set! „To je až šílené,“ nechápala svou formu na tiskové konferenci po vítězném finále běloruská tenistka, které po triumfu doslova došla slova. „Jsem prostě neskutečně šťastná. Neskutečně šťastná a pyšná. Nedokážu to ani vyjádřit. Je to prostě nejlepší den mého života,“ zářila od ucha k uchu.

Finále s Rybakinovou bylo dramatické a protáhlo se takřka na dvě a půl hodiny. Po ztrátě prvního setu ovšem Sabalenková převzala otěže střetnutí a soupeřce už prakticky nic nedovolila. Všechny její čtyři brejkboly dokázala odmazat a ve druhém i třetím setu o své výhře rozhodla vždy jedním brejkem.

Dramatičnost finále nejlépe dokládá poslední gem celého zápasu. Sabalenková nevyužila tři mečboly, čelila brejkbolu a musela se vypořádat se spoustou překážek. Jednou z nich byla i dvojchyba při vůbec prvním mečbolu.

„Říkala jsem si, že aspoň bude ještě sranda,“ smála se Běloruska, která ovšem přiznala, že ji svazovala pořádná nervozita. „Samozřejmě jsem byla nervózní a pořád jsem si říkala, že mi nikdo nikdy neřekl, že by to mělo být snadné. Že si pro to musím jít a pracovat až do posledního fiftýnu.“

Po proměněném čtvrtém mečbolu padla šťastná Sabalenková na dvorec a z očí se jí slzy jen řinuly. Z jejího srdce v tu chvíli spadl těžký kámen, nervozita i stres byly pryč a přišly jen obrovská radost a euforie. „Jelikož to nebylo snadné, o to víc byl pocit z vítězství příjemnější, jako po všech těžkých zápasech,“ poznamenala.

Výhra ve finále Australian Open byla o to cennější, že Rybakinová jako vítězka Wimbledonu věděla, co ji v souboji o titul čeká za psychický tlak, zatímco Sabalenková šla jako nováček v takovém zápase trochu do neznáma. „Byl to jeden z mých nejlepších zápasů. Soupeřka hrála neskutečný tenis a já si musela výhru tvrdě vydřít,“ vyprávěla světová pětka, která zaznamenala 51 vítězných úderů. „Úroveň tenisu byla skvělá. Jsem ráda, že to nebyl krátký a jednoduchý zápas, celou bitvu jsem si ohromně užila.“

Debata se stočila také na to, že se Sabalenková stala první grandslamovou šampionkou pod neutrální vlajkou. Bělorusky totiž nesmí, stejně jako Rusky, na tenisových turnajích startovat pod oficiálními znaky své země. S tím si ale Sabalenková příliš hlavu neláme. „Myslím, že stejně všichni ví, že jsem běloruská tenistka,“ pokrčila rameny.

Podle čtyřiadvacetileté hráčky na ni budou fanoušci v Bělorusku pyšní a budou její trofej oslavovat. Přesto však cestu do země svého původu nechystá. „Myslím, že se vrátím do Miami, kde teď žiju,“ usmála se.

A jak vlastně sama oslaví svůj premiérový grandslamový titul? „Dám si něco dobrého, nejspíš pizzu a spoustu sladkostí. Možná trochu šampaňského. Na zdraví!“ zasmála se Sabalenková a pozvedla směrem k novinářům skleničku „bublinek“.