Zranění a konec. Čtvrtfinále je dobrý výsledek, ale mohla jsem jít dál, hodnotí Valentová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Patnáctiletá Tereza Valentová se na juniorském Australian Open statečně prala s nepřízní osudu. Už před začátkem turnaje ulehla do postele s horečkami, poté zvládla tři zápasy, nakonec se s prvním grandslamem roku rozloučila ve čtvrtfinále. Talentovaná Češka dohrávala čtvrteční duel s Ruskou Alinou Kornejevovou se zraněním levého stehna, které si po pátém gemu rozhodující sady nechala ošetřit.

Přestože je oběma protagonistkám čtvrtfinále pouze patnáct let, předváděly tenis na velmi dobré úrovni. Nasazená dvojka Tereza Valentová čelila v rozlehlé aréně Margaret Courtové turnajové devítce Alině Kornejevové z Ruska. Souboj se natáhl na dvě hodiny, šťastnější nakonec byla po setech 7:5, 3:6 a 6:0 ruská teenagerka.

„Ze začátku jsme byly obě nervózní,“ zmínila v rozhovoru pro Tenisový svět zklamaná Valentová. „Aréna je nádherná, zahrát si v ní je sen! Je škoda, že to nevyšlo. Čtvrtfinále je určitě dobrý výsledek, ale mohla jsem jít dál,“ litovala poslední česká naděje v juniorské dvouhře.

Členka TK Sparta Praha vstoupila do utkání lépe a vedla 2:0, Kornejevová však ztrátu obratem smazala. Poté si tenistky držely podání až do stavu 5:5, kdy Valentová bohužel neudržela vedení 30:0. Kornejevová posléze sadu při svém podání uzavřela.

Talentovaná Češka následně utkání o místenku v semifinále zdramatizovala, když díky jedinému brejku z osmé hry získala druhý set. I kvůli zdravotním potížím jí ale vůbec nevyšel vstup do rozhodujícího dějství, kde nejprve těsně nevyužila brejkbol v úvodním gemu, aby rychle nabrala manko 0:5.

Před závěrečným gemem zápasu se nechala Valentová ošetřit. „Už ke konci druhého setu mě začal bolet hamstring (zadní stehenní sval, pozn. red.), hlavně při dopadu po servisu. Přitom celý zápas byl právě o podání. Zkusila jsem hrát dál, ale bylo to čím dál horší. Snad to bude dobrý,“ doplnila Valentová.

Po vyléčení zranění se chce juniorská světová šestka věnovat přípravě. V jejích předběžných plánech figuruje i Roland Garros, na němž by opět mohla zaútočit na postup do závěrečných kol.

Australian Open, Melbourne (AUS, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry dívek
Alina Kornejevová (-) – TEREZA VALENTOVÁ 7:5, 3:6, 6:0