Australian Open: Sabalenková ani Rybakinová neztratily set, postoupily do finále dvouhry

- Redakce

Čtvrteční program na Australian Open rozhodl o finalistkách dvouhry. V prvním semifinále uspěla wimbledonská šampionka Jelena Rybakinová, ve dvou sadách si poradila s Viktorií Azarenkovou. Rozjetá Aryna Sabalenková, která v letošních deseti zápasech neztratila ani set, následně porazila Magdu Linetteovou. Patnáctiletá Tereza Valentová prohrála třísetovou bitvu s Alinou Kornejevovou ve čtvrtfinále juniorského turnaje. Sedmnáctiletý Jan Hrazdil skončil ve stejné fázi juniorské čtyřhry.

Sabalenková je poprvé ve finále grandslamové dvouhry
Aryna Sabalenková (5.) si premiérově v kariéře zahraje finále grandslamové dvouhry. Čtyřiadvacetiletá tenistka ve čtvrtečním semifinále porazila Polku Magdu Linetteovou (45.) po sadách 7:6(1), 6:2. Běloruska nezachytila úvod zápasu, rychle prohrávala 0:2. Okamžitě ale dokázala srovnat na 2:2. Ve zbytku setu nebyl k vidění jediný brejkbol, rozhodlo se tak ve zkrácené hře, ve které Sabalenková ztratila jediný míček. Favoritka zápasu vedla ve druhém setu 4:1, šla na servis. Dokázala odvrátit tři brejkboly, za stavu 5:1 nevyužila tři mečboly na returnu. V následujícím gemu už bez problémů stvrdila postup do finále. O titul se utká s Jelenou Rybakinovou (25.).

Rybakinová je první finalistkou Australian Open
Jelena Rybakinová (25.) si podruhé v kariéře zahraje grandslamové finále dvouhry. Vítězka loňského Wimbledonu ve čtvrtečním dopoledním semifinále singlu přehrála Viktorii Azarenkovou (24.) po setech 7:6(4), 6:3. Kazaška jako první ztratila servis, prohrávala 2:3. Následně vyhrála tři gemy v řadě a šla podávat na vítězství v setu. Při vlastním servisu ale nevyužila setbol, o devátý gem nakonec i přišla. Za stavu 5:5 odvrátila stav 0:40, v tiebreaku poté udržela pevnější nervy. Třiadvacetiletá tenistka ve druhé sadě po zisku dvou brejků vedla 5:2, znovu se jí nepodařilo dopodávat. V následující hře však uspěla na returnu, po druhém proměněném mečbolu slavila postup do finále.

Juniorka Valentová dohrála ve čtvrtfinále
Patnáctiletá Tereza Valentová neuspěla ve svém premiérovém čtvrtfinále na grandslamovém turnaji. Česká juniorka podlehla na Australian Open v aréně Margaret Courtové deváté nasazené Alině Kornejevové z Ruska po dvou hodinách boje a setech 5:7, 6:3 a 0:6. Turnajová dvojka Valentová si po pátém gemu závěrečného setu nechala ošetřit levé stehno.

Mužská čtyřhra má překvapivé finalisty
O titul z letošní mužské čtyřhry Australian Open se utkají nečekaní finalisté. Do boje o grandslamovou trofej postoupili Nys se Zielinským, kteří v semifinálovém zápase porazili debl Chardy, Martin po sadách 6:3, 5:7, 6:2. Proti se postaví domácí pár Hijikata s Kublerem, jenž vyřadil osmou nasazenou dvojici M. Granollers, Zeballos po setech 6:4, 6:2.

Vybrané zápasy 11. hracího dne Australian Open

Semifinále ženské dvouhry
Jelena Rybakinová (KAZ, 25.) – Viktoria Azarenková (24.) 7:6(4), 6:3
Magda Linetteová (POL, 45.) – Aryna Sabalenková (5.) 6:7(1), 1:6

Semifinále mužské čtyřhry
Chardy, Martin (oba FRA) – Nys (MON), Zielinski (POL) 3:6, 7:5, 2:6
Hijikata, Kubler (oba AUS) – M. Granollers (ESP), Zeballos (ARG) 6:4, 6:2

Čtvrtfinále dvouhry dívek
Alina Kornejevová (-) – TEREZA VALENTOVÁ 7:5, 3:6, 6:0

Čtvrtfinále čtyřhry chlapců
Frusina (USA), HRAZDIL – Bondioli (ITA), Križnik (SLO) 6:7(10), 7:5, 7:10

Kompletní výsledky všech zápasů Australian Open naleznete zde.