Bizarní den na challengeru. Gulbis v poledne skrečoval kvalifikaci, večer jako lucky loser smetl favorita

- Jan Vojkůvka

Není žádným překvapením, když se tenista, který vypadne v kvalifikaci a pronikne do hlavní soutěže jako šťastný poražený, dokáže na turnajích prosadit. To, co se stalo na challengeru v belgickém Ottignies-Louvain-la-Neuve je však skutečně bizarní. Lotyš Ernests Gulbis během úterního programu skrečoval finále kvalifikace, přesto se jako lucky loser podíval do hlavní soutěže a dokázal hladce porazit favorizovaného soupeře.

Gulbis v úterý dopoledne nastoupil k finálovému kolu kvalifikace proti domácímu Tibovi Colsonovi. V utkání se mu ale nevedlo a kolem dvanácté hodiny se rozhodl po necelých padesáti minutách hry za stavu 2:6, 0:3 duel vzdát.

Důvod? Nemohl kvůli bolestem dobíhat míčky. Alespoň to tedy vyplývá z dostupných informací.

O to větší překvapení bylo, když se po skončení kvalifikace objevil čtyřiatřicetiletý tenista v hlavní soutěži jako šťastný poražený! Je otázkou, zda by ATP neměla v takových případech aplikovat pravidlo, že po skreči v kvalifikaci bude tenista vyřazen z možnosti získat pozici lucky losera. Nicméně, Gulbis se skutečně v hlavní soutěži objevil a dokonce měl utkání prvního kola s Lukášem Kleinem odehrát ještě v úterý večer, zhruba devět hodin po skreči v kvalifikaci!

Výsledek jeho vystoupení? Zcela jiný přístup, zcela jiná hra a za pouhých 77 minut 141. tenistu žebříčku vyprovodil z kurtu po setech 6:4, 6:2. Kleinovi sebral hned čtyřikrát servis, přičemž sám o podání přišel jen jednou. Od bývalé světové desítky, která se nyní nachází ve čtvrté stovce světa, se jednalo o skvěle odehraný zápas.

Zároveň to ale byla dosti bizarní situace. Na sociálních sítích či tenisových fórech se okamžitě objevila kritika, že Gulbis své zranění předstíral, jelikož od Colsona, který figuruje až v sedmé světové stovce, dostával výprask. A je dost dobře možné, že se Lotyš, jehož celou kariéru provází velké kontroverze, ve finále kvalifikace ani pořádně nesnažil.

Tenis je zkrátka kouzelným sportem, který nabízí nejen dramatické, vypjaté a krásné zápasy, ale taky hodně neobvyklé a pozoruhodné situace...