Chačanov budí kontroverze. Ázerbájdžán se bouří, ITF zatím bez reakce

- Michal Hladký

Karen Chačanov na Australian Open září. Díky svým famózním výkonům proklouzl do semifinále a vyrovnal své grandslamové maximum z loňského US Open. U protinožců nezaujal jen svým tenisem, ale také zprávou, jež jeho tažení doprovází. Otevřeně vyjadřuje podporu Republice Arcach, historicky arménskému území, které je mezinárodně uznávané jako součást Ázerbájdžánu. A právě tamní tenisová federace se dožaduje potrestání moskevského rodáka.

Otec Karena Chačanova pochází z Jerevanu. A i když 20. tenista světového žebříčku reprezentuje rodné Rusko, ke svým kořenům se hrdě hlásí a cítí se jako napůl Armén. Hned dvakrát během svého působení na Australian Open napsal po vítězném zápase na čočku kamery „Arcachu, zůstaň silný“.

De facto nezávislá Republika Arcach se nachází na území Malého Kavkazu. Historicky se jedná o arménské území s většinovou populací Arménů, které je ale v současnosti mezinárodně uznávané jako součástí Ázerbájdžánu.

Vztahy mezi Armény a Azery jsou napjaté, v roce 2020 vyústily dokonce v další válečný konflikt. Gesto, kterým Chačanov vyjádřil podporu Republice Arcach, tak nezůstalo bez reakce protistrany. Ázerbájdžánský tenisový svaz si okamžitě stěžoval u Mezinárodní tenisové federace.

„Stalo se tradicí, že tenisté po vyhraných zápasech píší na objektiv kamery euforické a radostné vzkazy. Jenže Chačanov toho jen využil k realizaci svého mazaného plánu. Tahle provokace je nepřijatelná. Žádáme potrestání dotyčného a přijetí přísnějších opatření, aby se podobná situace už neopakovala,“ stojí v dopise.

ITF doposud pouze potvrdila, že zprávu od Ázerbájdžánského tenisového svazu obdržela. „Předali jsme ji příslušným orgánům. Pravidla chování na grandslamu jsou určena organizátory turnaje,“ citovala Mezinárodní tenisovou federaci agentura Reuters. Ruský tenista se k dopisu nevyjádřil, po čtvrtfinálovém vítězství nad Sebastianem Kordou ale vzkázal: „Chci jen podpořit své lidi. Abych byl upřímný, nerad bych do tohoto tématu zabředával hlouběji.“

Přestože Ázerbájdžán s gesty moskevského rodáka nesouhlasí, australské publikum je jednoznačně na straně Chačanova. Na tribunách jsou při jeho zápasech k vidění vlajky Republiky Arcach a jistojistě nebudou chybět ani na nadcházejícím semifinále.

To sehraje Karen Chačanov proti Řekovi Stefanosovi Tsitsipasovi, a to v pátek ve 04:30 SEČ. Se soupeřem se ve své kariéře setkal šestkrát, zvítězil jen jednou. Před třemi lety se na exhibici ve Velké Británii radoval z výhry 3:6, 6:3 a 10:8.