Plíšková před čtvrtfinále: Linetteová si víc věří, těžkých soupeřek je snad 150

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Lidově řečeno by se dalo říct, že je letošní Australian Open pro Karolínu Plíškovou „šancovní“. Třicetiletá Češka, sázející na výbornou formu i kopu zkušeností, se pokusí ve středu postoupit přes Magdu Linetteovou už do semifinále. Co Plíšková soudí o kvalitě zbývajících soupeřek a výpadku tří žebříčkově nejlepších hráček?

Šest kandidátek na titul zůstává po úterním programu na Australian Open, jmenovitě jisté semifinalistky Jelena Rybakinová s Viktorií Azarenkovou a čtvrtfinalistky Aryna Sabalenková, Donna Vekičová, Magda Linetteová a Karolína Plíšková. Naopak marně byste v pavouku hledali světovou jedničku Igu Šwiatekovou nebo druhou hráčku žebříčku Uns Džábirovou, které loni na grandslamech zářily. Ze hry je i třetí nasazená Jessica Pegulaová.

„Vím, že lidi jsou vždycky šokovaní, že ta nebo ta tenistka prohrála. Je to ale sport, takže se může stát cokoliv. Nepřekvapuje mě, že někdo v pavouku je, a někdo naopak není. Přijde mi, že už neexistuje jen dvacet těžkých soupeřek, ale třeba 150. Žádné jméno, která zůstává v pavouku, mě nešokuje,“ vyprávěla po postupu do čtvrtfinále Plíšková.

Sama mezi nejlepší osmičku (nyní už jen šestici) účastnic letošního Australian Open doslova prosvištěla, na kurtech strávila dohromady pouze čtyři a půl hodiny. Po Si-jü Wang (6:1, 6:3), Julii Putincevové (6:0, 7:5), Varvaře Gračovové (6:4, 6:2) a Šuaj Čang (6:0, 6:4) se pokusí přejít také přes Polku Magdu Linetteovou, s níž vyhrála sedm z devíti vzájemných střetnutí. Na listopadovém Poháru Billie Jean Kingové v Glasgow však musela skousnout porážku 4:6 a 1:6.

„Její zápasy na turnaji jsem trochu sledovala, hraje opravdu dobře. Nechci říkat, že to je dobrý los a že bych měla vyhrát, ale je to její první čtvrtfinále na grandslamu. Myslím, že se zlepšila, také si začala věřit. Je to bojovnice, hraje dobře od základní čáry. Nemůžete jí dopřát prostor. Pokud ale budu hrát jako dnes, bude pro kohokoliv těžké se s tím srovnat. Měla bych být lepší na podání, ale nebude to lehký zápas,“ zmínila po vydařeném osmifinále Plíšková, jež ve čtyřech utkáních trefila celkem 28 es.

Pro českou ranařku se jedná už o jedenáctou účast v grandslamovém čtvrtfinále, což může hrát důležitou roli. „Působí to jako dva různé turnaje, protože v prvním týdnu je kolem spousta lidí. Ve druhém týdnu hrajete proti trochu kvalitnějším tenistkám, nehledě na žebříček, protože už za sebou mají zvládnuté zápasy. Myslím, že zkušenosti ze druhého týdne grandslamů můžou pomoci,“ doplnila před další výzvou.

Utkání mezi Plíškovou a Linetteovou se uskuteční hned zkraje středečního programu od 11:00 místního času (01:00 SEČ) v aréně Roda Lavera.