Bývalá světová čtyřka odehrála poslední zápas. Mnozí hráči by pro mou kariéru vraždili, slzela Australanka

- Jan Vojkůvka

Letošní Australian Open přineslo poslední kapitolu v tenisové kariéře Samanthy Jane Stosurové, bývalé světové čtyřky ve dvouhře a jedničky ve čtyřhře. Svůj tenisový život uzavřela na domácím grandslamu, kde poprvé startovala v roce 2000 v kvalifikaci. Během takřka 24 let na profesionálním okruhu posbírala řadu velkých úspěchů, avšak s vědomím, že její výkonnost klesá, se rozhodla bohatou kariéru uzavřít.

„Je neskutečně obtížné si uvědomit, že je konec, ale... Prostě vám děkuju,“ slzela po svém posledním profesionálním utkání Stosurová, která po boku Matthewa Ebdena prohrála utkání prvního kola smíšené čtyřhry s dvojicí Nikola Mektič, Demi Schuursová. První kolo bylo pro Stosurovou konečnou i v ženské čtyřhře o pár dní dříve.

„Dokázala jsem mnohem víc, než jsem si kdy dovedla představit. Víc, než jsem jako dítě snila. Jsem hrdá na úspěchy, kterých jsem dosáhla, a vděčná za každé vítězství. I když si člověk něco takového nechce připustit, tak si jsem jistá, že jsou hráči, kteří by vraždili, aby prožili mou kariéru,“ citoval slova Stosurové oficiální web Australian Open.

„Vždy jsem si přála být tenistkou. Hrála jsem tenis, protože jsem ho měla ráda. Chtěla jsem prožít život tenistky a mám z toho mnohem víc, než bych kdy čekala. Všechno bylo tak neuvěřitelné, poznala a pracovala jsem s tolika lidmi na kurtu i mimo něj. Mám docela štěstí, že jsem dělala to, co jsem chtěla. Nemohla jsem si přát víc. Vím, že jsem udělala vše, co jsem mohla, abych ze sebe vydávala to nejlepší,“ poznamenala Stosurová, které kariéra přinesla spoustu krásných vzpomínek i překonání milníků, kterých nedosáhne každý.

Profesionálkou se oficiálně stala už v roce 1999, přestože ještě v roce 2002 odehrála pár juniorských turnajů. Postupně však do svého turnajového plánu vměstnávala stále více profesionálních turnajů a už v roce 2001 vyhrála čtyři menší turnaje ITF ve dvouhře a pět ve čtyřhře.

Stosurová patřila k hráčkám, které neměly nějaký extra talent a svůj úspěch si musela vydřít. Pracovitostí na tréninku, nezlomnou bojovností a trpělivostí se dokázala vypracovat mezi nejlepší hráčky světa. Vždyť ve dvouhře se stala světovou čtyřkou a ve čtyřhře dokonce první hráčkou světa.

Největším úspěchem v singlové kariéře se stalo prvenství na US Open v roce 2011. Tehdy ve finále porazila domácí hvězdu Serenu Williamsovou 6:2, 6:3. Kromě toho si zahrála finále Roland Garros v roce 2010 a dvakrát byla v semifinále Turnaje mistryň. Vyhrála také dalších osm turnajů na okruhu WTA.

Ještě úspěšnější byla v deblu. V něm se jí povedlo vyhrát čtyři grandslamové trofeje, když triumfovala na Australian Open (2019), Roland Garros (2006) a US Open (2005, 2021). K tomu přidala dvě trofeje na Turnaji mistryň a také dalších 22 titulů z okruhu WTA.

Další tři grandslamové tituly na své konto přidala také ve smíšené čtyřhře, když zvítězila v roce 2005 v Melbourne a v letech 2008 a 2014 ve Wimbledonu.