0:5 a 0:40, devět odvrácených mečbolů a postup? Tohle jsme nezažily, shodly se Kolodziejová s Vondroušovou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – „Tak tohle jsme ještě nezažily,“ shodly se po zápase druhého kola čtyřhry na Australian Open Miriam Kolodziejová s Markétou Vondroušovou. Proti Brazilce Beatriz Haddadové Maiaové a Číňance Šuaj Čang prohrávaly v rozhodujícím setu 0:5, 0:40 a Kolodziejová měla navíc druhý servis, odvrátily devět mečbolů a nakonec dokázaly zvítězit.

„Zápas to byl nahoru dolů, ale když to bylo 0:5 a 0:40, tak si asi nikdo nemyslel, že bychom to mohly otočit. Chtěly jsme udělat alespoň jeden gem. Pak se to sešlo tak, že jsme najednou začaly body vyhrávat my. Ony tedy zkazily nějaké returny, které asi zkazit nemusely. Celou dobu měly daleko víc štěstí než my a ke konci zápasu se trochu otočilo,“ říkala po zápase Markéta Vondroušová.

Češky prohrály první set 3:6, ve druhém měl brazilsko-čínský pár výhodu brejku, ale Češky si ztracený servis vzaly zpátky a dotáhly set do tiebreaku. V něm prohrávaly už 2:5 a soupeřky si postupně vypracovaly v tiebreaku tři mečboly. Při tom třetím Kolodziejová zahrála šťastný forhendový return, který přistál přesně na čáře.

„Ten můj forhend byla náhoda. To jsem takhle zahrát nechtěla, ale míček doplachtil přesně na lajnu.“ V hledišti se rozhostilo naprosté ticho v očekávání, zda počítač míček vyhodnotí jako dobrý, nebo jako aut. „Věděla jsem, že je to dobrý míč, tak jsem se usmála a řekla si: ‚No dobrý, pokračujeme!‘ A šly jsme si vyměnit strany,“ usmála se Kolodziejová. Za stavu 12:11 pro Češky hrály Kolodziejová s Haddadovou Maiaovou bekhendovou přestřelku křížem od základní čáry a Brazilka vyhodila bekhend ven z dvorce. Češky tak srovnaly stav na 1:1 na sety.

Přestože početné publikum mohutně podporovalo soupeřky, Kolodziejová s Vondroušovou se během tiebreaku na sebe pořád smály. „My se spolu smějeme pořád. Užívaly jsme si to, cítily jsme se dobře a atmosféra mezi námi byla výborná. Máme spolu skvělý vztah i mimo kurt a přenáší se to pak i do zápasu,“ vyznala se Vondroušová.

Haddadové Maiaové patří v deblovém žebříčku sedmnácté místo na světě, ve dvouhře je dokonce čtrnáctá. Šuaj Čang je ve čtyřhře 26. V singlu jí patří o čtyři místa lepší pozice a v pondělí ji čeká osmifinále proti Karolíně Plíškové. Češky tak neměly proti favoritkám co ztratit. „Ony byly nasazené a ten zápas byl z naší strany super. Byl to asi nejlepší debl, který jsme spolu odehrály,“ vysvětlovala Vondroušová pozitivní náladu na kurtu.

Třetí sada však nezačala pro český pár dobře a ztráta postupně narůstala. „O první gem třetího setu se bojovalo, prohrály jsme ho a pak se nám to prostě nesešlo a najednou to bylo 0:5 a 0:40. Alespoň se tady hraje čtyřhra s výhodami, což je trochu spravedlivější, člověk si to musí celé uhrát,“ mínila semifinalistka čtyřhry z roku 2019 Vondroušová.

Obě Češky bojují v Melbourne se zdravotními problémy. Vondroušová v sobotu dohrávala zcela vyčerpaná zápas proti krajance Lindě Fruhvirtové. Kolodziejová zase kvůli zánětu zubu měla vysoké horečky a ještě v čase prvního kola čtyřhry dobírala antibiotika. První kolo deblu nakonec Kolodziejová s Vondroušovou vyhrály až 7:5 ve třetím setu a také končily zcela vyčerpané.

„Já už tady několik posledních dnů jedu v režimu, kdy tady pomalu spím za chůze a snažím se nějak přežít. Člověka ale takový zápas vyhecuje. Myslím, že i včera jsem se kousla ve dvouhře, i když mi nebylo úplně nejlépe. Dneska jsem se nebyla ani rozehrát a pošetřila jsem zbytky sil, které jsem tu měla. I tím, jak jsme tady poprvé a vidíme, jak hrajeme dobře a chceme tolik uspět, to všechno společně skousneme a překonáme,“ popsala Vondroušová.

Naprosto unavená byla i Miriam Kolodziejová. „Na mě to trochu padlo po tom druhém setu. Když jsme pak ale uhrály ty dva gemy na 2:5, tak jsem cítila, že se to zlepšuje. Viděla jsem, že protihráčky zkazily pár míčů a že máme šanci. To mě nakoplo. V každém případě jsem se cítila daleko lépe než při zápase prvního kola proti Barnettové s Nichollsovou,“ zhodnotila svůj zdravotní stav Kolodziejová.

Češkám se podařilo nejprve brejknout za stavu 1:5 Šuaj Čang a pak za stavu 3:5 dokázaly sebrat servis i Haddadové Maiaové. Následně si dokázala udržet podání i Kolodziejová, když Češky dokázaly za stavu 15:15 vyhrát dvě dechberoucí výměny. „Tohle jsem v životě nezažila. Že bych prohrávala 0:5 a 0:40 a ještě jsme měly druhý servis, to je neskutečné. Ty kurty jsou hodně rychlé, byly nové míče a soupeřky měly hrozně moc šancí to dohrát. Navíc docela dobře podávaly. Že jsme si udržely naše servisy ještě chápu, ale ta Haddadová servíruje dost rychle a dobře a Šuaj hrála na síti výborně, takže brejknout je bylo hodně těžké, a přesto se nám to podařilo. Myslím, že jsme nad tím ani tolik nepřemýšlely. Hlavně se nám ulevilo, že jsme uhrály ten čestný gem a pak se nám to sešlo tak, že to najednou bylo 5:5. Říkala jsem si: ‚No, ty jo, tak se asi hraje dál, no‘,“ usmívala se Vondroušová.

Šuaj Čang si následně udržela servis na 6:5. Vondroušová poté na servisu musela otáčet stav 0:30, ale rozuzlení zápasu musel přinést až supertiebreak. Ten byl jen pro opravdu silné povahy. Žádná z dvojic v něm nevedla o více než dva míčky. Za stavu 9:8 a 11:10 měla osmý a devátý mečbol brazilsko-čínská dvojice, ale Haddadová Maiaová předvedla nejprve nevynucenou chybu a pak táž hráčka nedokázala vrátit servis Vondroušové do kurtu.

Češky měly mečboly za stavu 10:9 a 12:11. „Zkazila jsem oba dva mečboly, které jsme měly. Při druhém našem mečbolu jsem čekala, že mi Haddadová zaservíruje do forhendu a nečekaně přišla zatáčka ven z kurtu. Trefila to navíc na lajnu, takže jsem to nedokázala vrátit. S tím se asi moc dělat nedalo. Víc mě mrzel ten první mečbol, kdy jsem hrála normální forhend a poslala jsem takovou plachtu do autu. Před třetím mečbolem jsem si říkala, že je to asi blbý, no,“ smála se Kolodziejová.

V rozhodujících chvílích jinak dokázaly Češky udržet nervy na uzdě. „Dneska jsme byly fakt dost klidné. Byly jsme hodně v pohodě a užívaly jsme si to. Trochu jsme znervózněly až v samotném závěru, kdy jsem cítila, že už fakt můžeme vyhrát. Trošku jsem doufala, že nám taky maličko pomohou a za stavu 12:12 zahrály kousíček aut. Tam jsme měly štěstí, ale jinak ho měly po většinu zápasu štěstí spíše ony,“ popisovala rozhodující chvíle Vondroušová.

Za stavu 13:12 šla na podání Miriam Kolodziejová. „Věděla jsem, že Miri půjde servírovat na tělo a říkala jsem si, že musím zkusit trochu přeběhnout, protože tam mám forhend. Když dá Haddadová ránu po lajně, tak prostě smůla. Miri dala fakt dobrý servis, ale i když to Haddadová trefila slušně, věděla jsem, že už není prostě moc na co čekat,“ popsala proměněný mečbol Vondroušová, která return zatloukla nechytatelným volejem mimo dosah Číňanky. „Servis se mi dost povedl a Maky pak výborně přeběhla. Hodně jsem si oddechla, když to dopadlo,“ přidala svůj pohled Kolodziejová. Češky se střetnou v osmifinále hned v pondělí s rumunsko-ukrajinskou dvojicí Elena-Gabriela Ruseová, Marta Kosťuková.