Velký obrat proti zkušené krajance. Wow, opravdu jsem vyhrála? divila se Fruhvirtová

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Českou šikovnost i bojovnost si mohli naplno vychutnat fanoušci v melbournské 1573 Areně, kde proti sobě turnajový pavouk Australian Open svedl Lindu Fruhvirtovou a Markétu Vondroušovou. Obě tenistky by si zasloužily postoupit, místenku v osmifinále si nakonec zajistila díky zisku pěti posledních gemů sedmnáctiletá Fruhvirtová. „Je to pro mě fantastický a neuvěřitelný pocit, jsem moc šťastná za to, že můžu říct: ‚Ahoj, druhý týdne‘,“ libovala si po výhře 7:5, 2:6 a 6:3 česká teenagerka.

Dokážete vyjádřit pocity, které jste prožívala po proměněném mečbolu?
Byl to určitě neskutečný moment v mé kariéře. Poprvé jsem se dostala do druhého týdne na grandslamu, moc to pro mě znamená. Chvíli jsem to vstřebávala ve stylu: Wow, opravdu jsem ten zápas vyhrála? Mám velkou radost a jsem ráda, že ji tady můžu sdílet i se svou rodinou.

Napadlo vás před začátkem turnaje, že byste mohla postoupit až do osmifinále, nebo jste něco takového brala jako utopii?
Asi nemůžu říct, že by mě to nenapadlo a že bych nevěřila, že to můžu dokázat. Samozřejmě jsem věřila tomu, že se něco takového může stát. Dostala jsem šanci a využila jsem ji. Ale je neskutečné, že jsem v sedmnácti teprve při druhé účasti v hlavní soutěži grandslamu tak daleko. Někteří hráči se třeba ze začátku na grandslamech trápí, navíc v juniorkách mi grandslamy nejprve moc nešly. Paradoxně jsem úspěšnější teď v ženách, což je asi ta lepší možnost. (usmívá se)

Co vás dovedlo k vítězství proti tak zkušené tenistce, jakou je stříbrná olympijská medailistka a grandslamová finalistka Markéta Vondroušová?
Markéta byla určitě favoritka, ale šla jsem do toho jako do každého jiného zápasu. Myslím, že velmi důležité bylo vydržet, snažit se ji tlačit, protože umí vrátit spoustu míčů. Musela jsem ji tlačit, dokud jsem nevyhrála míč. Důležité bylo, že jsem získala gem na 2:3 ve třetím setu, pak jsem dostala šanci na brejk, kterou jsem využila, a byla jsem zpátky v zápase. Říkala jsem si: Ok, pojď si pro to, pojď hrát to, co ti přineslo úspěch v prvním setu.

Ve třetím setu jste si za stavu 2:3 nechala zatejpovat levé stehno. Jak vážné jsou vaše potíže?
Je to něco, s čím jsem se potýkala už před začátkem turnaje. Lepší se to, pak zase horší, pak zase lepší… Není to ale něco, co by mě mělo zastavit. Prostě to jen nechám zatejpovat a jdu dál.

Dokážete vybrat moment, kdy jste začala věřit, že můžete soupeřit s kýmkoliv?
Je obtížné vybrat jeden moment, ale loňské Miami Open bylo prvním turnajem, kde jsem porazila hráčky z první stovky i padesátky (Fruhvirtová tam porazila Danku Koviničovou, Elise Mertensovou a Viktorii Azarenkovou, pozn. red.). Vyhrála jsem tři zápasy v řadě, což mi určitě dodalo sebevědomí.

V osmifinále vyzvete nenasazenou Donnu Vekičovou. Co o chorvatské tenistce víte?
Je to zkušená hráčka, na okruhu už se pohybuje dlouho. Sice ne v úplné top špičce, ale určitě v té užší. Rozhodně má své kvality, bude to skvělý zápas.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo ženské dvouhry
LINDA FRUHVIRTOVÁ (82.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (86.) 7:5, 2:6, 6:3