Nezastavila ho bolest ani slzy manželky. Teď Nadal vynechá až dva měsíce

- Jan Vojkůvka

Nezlomná bojovnost se nemusí vždy vyplatit. Své o tom nyní ví i Rafael Nadal, který ve druhém kole Australian Open hrál přes velkou bolest a odmítl utkání skrečovat. Pod dohledem své manželky Marie Franciscy, která jeho počínání sledovala s pláčem, duel proti Mackenziemu McDonaldovi dohrál, prohrál 4:6, 4:6, 5:7 a nyní ho čeká dlouhá vynucená pauza.

„Nevím, co je přesně za problém. Jestli je to sval, nebo kloub. S kyčlí už jsem měl v minulosti problémy, ale nebylo to tak špatné. Teď cítím, že se nemůžu hýbat,“ říkal Nadal po utkání s americkým soupeřem. Duelem se doslova protrápil, cítil velké bolesti, ale odmítl z kurtu odejít, aniž by zápas dohrál až do konce. Možná trochu nerozumné rozhodnutí.

„Celou dobu jsem uvažoval o skreči, ale nakonec jsem zkusil hrát tak, abych si zranění nezhoršil. Vůbec jsem nemohl hrát bekhend, nemohl jsem běžet za míčkem. Ale zápas jsem chtěl dokončit,“ připustil. Jestli jeho rozhodnutí skutečně zranění zhoršilo, či nikoliv, je už pouze živnou půdou pro spekulace. Sociálními sítěmi mezitím prolétly záběry z Melbourne, na nichž jeho manželka Maria Francesca, která je známá spíš pod svou přezdívkou Xisca, srdceryvně pláče při pohledu na trápení svého muže.

V tuto chvíli je jisté, že majitele 22 grandslamových trofejí čeká dlouhá vynucená pauza. Hovoří se o tom, že by měl z turnajového kolotoče vypadnout na dva měsíce a vrátit se až během turnajů Masters ve Spojených státech v Indian Wells a Miami. Pokud to tedy stihne.

„Po včerejší porážce jsou podstoupil nějaká vyšetření. Magnetická rezonance ukázala poranění druhého stupně v kyčelním svalu levé nohy. Standardní doba léčby trvá šest až osm týdnů,“ napsal Španěl na sociálních sítích.

Obdobnou situací si na Australian Open neprochází poprvé. V roce 2018 musel skrečovat v pátém setu čtvrtfinále kvůli trhlině na vnitřní straně pravého kyčelního svalu. Přestože zranění provází prakticky celou kariéru španělské hvězdy, tentokrát vítěz loňského melbournského grandslamu připustil, že je psychicky zničen.

„Nemohu v tuto chvíli říct, že z toho nejsem psychicky v háji, protože bych lhal,“ podotkl ještě předtím, než se dozvěděl diagnózu, která ho znovu vyřadí z tenisového dění. Pokračují tak problémy, které ho už loni stály část antukové sezony, také semifinále Wimbledonu a podstatnou část severoamerické šňůry s vrcholem na US Open.

Nadal z minulé sezony nedokáže obhájit své tituly z Melbourne a z mexického Acapulca a pokud se nestihne dát dohromady, přijde také o body za finále v Indian Wells. Pokud by se tak stalo, reálně hrozí, že poprvé od dubna 2005 nebude figurovat v elitní desítce světového žebříčku.