Je to forma mučení, zkritizoval spánkový expert pořadatele Australian Open

- Jan Vojkůvka

Končit zápasy po půlnoci či dokonce ve čtyři hodiny ráno není pro tělo prospěšné a může způsobit zdravotní problémy. Pořadatele Australian Open proto zkritizoval spánkový expert James Wilson, podle něhož si zodpovědné osoby neuvědomují, že tím lidská těla huntují.

Když Andy Murray s Thanasim Kokkinakisem ukončili svůj takřka šestihodinový duel krátce po čtvrté hodině ranní, stala se tato bitva v tenisové historii třetím nejpozději ukončeným zápasem programu hracího dne jakéhokoliv turnaje. Už hraní zápasů po půlnoci bývá nepříjemností, ale aby se utkání protáhlo do brzkých ranních hodin, to je skutečný extrém.

Na to poukazuje i špičkový spánkový expert James Wilson, podle něhož sport a obecně celá společnost neberou spánek dostatečně vážně. A to je podle muže, který spolupracuje na špičkové úrovni s několika anglickými fotbalovými kluby v Premier League, obrovská chyba.

„Je to forma mučení!“ řekl bez okolků Wilson, podle něhož není lidské tělo na takovou formu zátěže uzpůsobené. Ač může dlouhodobě takové situace zvládat, drobné problémy z toho plynoucí se v těle střádají. Moc dobře ví, o čem mluví, důležitost spánku pečlivě studoval, než se vypracoval na pozici jednoho z uznávaných expertů.

„Pořadatelé Australian Open nemají připravený žádný hraniční bod nejen pro sportovce, ale ani pro trenéry, novináře, diváky, či děti, které dělají sběrače míčků. Je to machistický přístup ke spánku,“ poznamenal s tím, že mladí lidé či lidé ve středním věku se cítí dostatečně silní, aby jim spánek nedělal příliš velké starosti. Neuvědomují si přitom dostatečně, jaká rizika z toho plynou.

„Je zbytečné, aby se hrálo tak dlouho, jiné tenisové turnaje nebo sportovní akce to nedělají. Je to odrazem toho, kolik práce musíme udělat, aby byl spánek brán vážně i ve vysoce výkonném prostředí. Musíme svá rozhodnutí lépe zvažovat. Nechci být senzacechtivý a kritizovat, ale myslím si, že celá společnost by si měla uvědomit důležitost spánku,“ pokračoval.

„Názor, že méně spánku vede k většímu úspěchu, je zastaralý, nesprávný a vede k tomu, že lidé onemocní,“ podotkl Wilson, podle kterého nedostatek spánku také vede spíš k chybám než k dobrým rozhodnutím. Lidské tělo totiž potřebuje dostatečnou regeneraci, aby bylo schopno správně reagovat. Ať už se jedná o správné uvažování mozku, nebo například reflexy, které jsou při nedostatku spánku a únavě opožděné.

Jako příklad si vzal na mušku právě Andyho Murrayho. Ač se po čtvrtečním utkání dostal do postele až kolem půl šesté ráno, už za čtyři hodiny byl zpět v Melbourne Parku, aby podstoupil běžné pozápasové procedury. Po těchto úkonech, které tělo špičkového sportovce pro své zotavení potřebuje, se vrátil na pár hodin zpět na hotel, než znovu vyrazil trénovat.

„Andyho tělo je nyní značně nesynchronizované kvůli nedostatku spánku z té noci, zítra navíc hraje znovu a jeho tělesné hodiny jsou teď velmi zmatené. Je to vlastně forma jet lagu (pásmové nemoci, pozn. redakce), který byl vyvolán naprosto zbytečně,“ vysvětloval.

„Jeho soupeř bude ve výhodě. Spánek je vedle výživy velmi důležitý pro zotavení a pokud ho nemáte dostatek, ovlivní vás to. Andy Murray je špičkový sportovec a nedovolí, aby to ovlivnilo jeho psychické rozpoložení. Ale bude to mít velký vliv na jeho rozhodování. Vidíme to ve všech sportech, že se sportovci musí rozhodovat ve zlomku sekundy. V tenise se navíc tato rozhodování opakují každých pár sekund a Murrayho rozhodování a reflexy budou velmi ovlivněny,“ dodal.

Andy Murray nastoupí ve třetím kole Australian Open proti Robertovi Bautistovi v sobotu od devíti hodin ráno středoevropského času. Znovu tak absolvuje v Melbourne night session.