Splněný sen v bouři! Atmosféra byla nepopsatelná, jásá osmifinalista Lehečka

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Bitva tenisových gladiátorů mezi Jiřím Lehečkou a Cameronem Norriem opakovaně ohromovala několikatisícové publikum v moderní Kia Areně. Český mladík vytasil v souboji třetího kola Australian Open všechny své trumfy, předvedl brilantní výkon na hranici svých možností, zasypal wimbledonského semifinalistu Norrieho 51 vítěznými údery a po více než třech hodinách vydřel vítězství 6:7(8), 6:3, 3:6, 6:1 a 6:4. „Vyhrát pětisetový zápas na grandslamu proti hráči, který je dvanáctý na světě, to je pecka. Atmosféra byla nepopsatelná,“ hlásil nadšený osmifinalista Lehečka.

Jak se vám zvyká na to, že jste se stal grandslamovým osmifinalistou?
Zvyká se na to pěkně. (usmívá se) Je to krásný pocit, ale doufám, že jsem ještě neřekl své poslední slovo. Byl to výborný zápas proti soupeři, kterého je obtížné porazit. Cameron je výborný tenista, jenž přesně ví, jak má v daných situacích hrát. Najít proti němu vhodnou taktiku není snadné, musíte bojovat o každý míč a v klíčových chvílích hrát dobře. Při utkání foukalo, což jemu jako levákovi sedělo, zato pro moji hru to nebylo nejlepší. Přesto jsem hrál dobře, i když tam byly i momenty, kdy jsem nepředváděl svůj nejlepší tenis. Jsem moc šťastný, že jsem se prosadil, v posledních dvou setech jsem už byl lepším hráčem.

V tiebreaku první sady jste nevyužil tři setboly. Jak náročné bylo se zkoncentrovat na další část zápasu?
Nebylo to nic jednoduchého. V tiebreaku jsem některé věci pokazil, v některých momentech zahrál soupeř neskutečně. První set jsme hráli hodně dlouho, o to bolestivější jeho ztráta byla. On ale zkraje druhé sady zahrál svůj asi nejhorší gem zápasu, brejkl jsem ho na 2:0 díky tomu, že udělal tři chyby z forhendu (a k tomu jednu dvojchybu, pozn. red.). To mi znovu dalo vítr do plachet, který jsem potřeboval k tomu, abych set v klidu dopodával. Od té doby jsem věděl, že to bude čím dál větší bitva a že budou rozhodovat pouze detaily.

Norrieho jste předloni na Davis Cupu i nedávno v Aucklandu potrápil, nyní jste ho udolal. Jak se vám proti němu hraje?
Proti takovému hráči je to u mě na rovinu hlavně o tom, abych pohlídal sám sebe a dokázal zahrát v důležitých okamžicích tak, jak potřebuji. Jsem schopný předvádět velice dobrý tenis. A právě toho se vždy snažím držet: hrát svoji hru, nebát se chodit si pro míč a vyrazit na síť, když je možnost. To byla taktika i na dnešek. Soupeř oproti minulým rokům dost zlepšil forhend a chodí si z té strany pro vítězné balóny. Věděl jsem, že si na to musím dát pozor. Hodně jsem se soustředil na svůj servis, aby neměl víc šancí na jeho prolomení. To myslím bylo dnes klíčem.

Pátý set jste si vyzkoušel už loni na Wimbledonu proti Filipovi Krajinovičovi, teď jste v této specifické disciplíně poprvé uspěl. Popíšete vaši zkušenost s tak dlouhým vítězným zápasem?
Jsou to zkušenosti k nezaplacení. S Krajinovičem jsem nezvládl svůj první pětiseťák loni na Wimbledonu, kde jsme navíc hráli i o něco déle (tři hodiny a 47 minut, tedy o 35 minut více než dnes, pozn. red.). Jsem moc rád, že se mi to tady už povedlo. Vyhrát pětisetový zápas na grandslamu proti hráči, který je dvanáctý na světě, to je pecka. Je to důvod, pro který tenisem žiju.

K vítězství jste dokráčel ve velmi slušně zaplněné Kia Areně, kde byla fantastická atmosféra. Zkusíte vylíčit, co jste prožíval na kurtu?
Atmosféra byla nepopsatelná. Nehráli jsme sice na největším zdejším dvorci, ale australští diváci tady už minulý rok byli schopni vyburcovat domácí dvojici Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis až k deblovému titulu. Fanoušci se tady do toho umí neuvěřitelně opřít, fandili nám dnes oběma. Pořádná a nejlepší atmosféra nastala, až když začínal pátý set. Do té doby to bylo ještě takové opatrné, od začátku pátého setu se však publikum zcela změnilo. Bylo mnohem bouřlivější a pro nás bylo těžší se s tím poprat. Ale o to větší zážitek to je, jedná se o splněný sen.

V osmifinále na vás číhá světová sedmička Félix Auger-Aliassime. Co o kanadské hvězdě víte?
Félix je výborný hráč a s grandslamy má více zkušeností. Opírá se o skvělý servis, snaží se hrát aktivně a dohrávat výměny na síti. Loni jsme spolu jednou trénovali, odehráli jsme velice slušný sparing. Oba víme, co od toho druhého očekávat. Zítra se o něm ještě s mým trenérem Michalem Navrátilem pobavíme a budeme se i na něj snažit vymyslet taktiku. On je sice favorit, ale znám jeho silné i slabé stránky. Vím, že mám úroveň na to, abych takové hráče porážel. Myslím, že to bude skvělý zápas.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
3. kolo mužské dvouhry
Cameron Norrie (GBR, 12.) – JIŘÍ LEHEČKA (71.) 7:6(8), 3:6, 6:3, 1:6, 4:6