Na United Cupu vznikla úžasná česká parta. Držíme spolu i dál, notují si Kvitová a spol.

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Šestice českých tenistů odstartovala letošní sezónu na United Cupu v Sydney. Česko sice nepostoupilo ze skupiny, kde prohrálo se Spojenými státy a porazilo Německo, přesto vznikla parta, o které při grandslamu s nadšením mluvili shodně všichni naši reprezentanti.

Dlouho přitom nebylo jasné, zda se český výběr vůbec bude turnaje účastnit. „Záleželo vlastně na mně, jestli to jako Češi budeme hrát, protože jsme museli splnit kvalifikační podmínky,” vysvětlila Petra Kvitová. „Usoudili jsme s mým trenérem Jirkou Vaňkem, že když se nám podaří sestavit tým, mohl by to být super začátek sezóny. Jirka obvolával holky a kluky a nakonec vyšlo skvěle, že jsme se tam takhle všichni sešli a docela jsme zapadli. Jirku, Dalibora, Tomáše ani Jesiku jsem tolik neznala a Marušku jsem znala jen o trošku líp,” vysvětlila Petra Kvitová okolnosti sestavení týmu.

„Než ta skvělá parta vznikla, byl to trochu chaos. Jirka (Vaněk – pozn. red.) si tuhle úlohu úplně neužíval. Musel pak chodit na tiskovky a trochu mě proklínal, ale fakt to bylo skvělé,” pochvalovala si Kvitová.

Podrobnosti pak přidala i česká mužská jednička Jiří Lehečka. „Upřímně, když jsme se dozvěděli, že se United Cup bude hrát, nevěděli jsme, co to obnáší a jaká jsou pro účast pravidla. ATP a WTA poté společně vydaly seznam, kdo by se dostal a kdo ne. Jirka Vaněk pak volal mému trenérovi, jestli chceme hrát, což jsme samozřejmě chtěli. Pak se přidala Maruška Bouzková, že by do toho šla, a také Tomáš Macháč. Jirka měl spočítané, že když budeme hrát Petra Kvitová a já, měli bychom se dostat. Dále bylo důležité sehnat třetího tenistu a tenistku, protože jinak by nás s dvoučlenným týmem nepustili do hry. Tato místa obsadili Dalibor Svrčina a Jesika Malečková. Do poslední chvíle to bylo hektické, ale United Cup vyšel úplně suprově. Je to pro mě určitě jeden z nejkrásnějších tenisových zážitků.”

Už během kvalifikačních bojů se nad skvělou partou rozplýval i Dalibor Svrčina, který se poprvé v kariéře kvalifikoval do hlavní soutěže grandslamu a nakonec postoupil až do druhého kola. „Kluky jsem samozřejmě znal, ale skamarádil jsem se s Petrou Kvitovou, Maruškou Bouzkovou i Jesikou Malečkovou. Musím říci, že jsme byli neskutečná parta a strašně moc jsem si to užil, ostatně jako každý v týmu. Zdravím tímto všechny holky! Petra byla tak trochu naše kapitánka. Jirka Lehečka tam porazil Sašu Zvereva, takže jsme i předvedli docela dobré výkony,” popisoval dvacetiletý Svrčina.

I když byl až trojka týmu, nakonec si na United Cupu po zranění Tomáše Macháče zahrál i singl proti Němci Oscaru Ottemu. „V noci před utkáním jsem samou nervozitou vůbec nemohl spát. Střetnutí jsem prohrál, ale byl to solidní zápas. Ve druhém setu jsem na tom byl hůř fyzicky, protože jsem byl po nemoci a ještě jsem neměl kvůli zdravotním problémům tolik natrénováno. Byla to výborná zkušenost. Hrál jsem na centrkurtu za Českou republiku, toho si moc vážím. Dobře jsem tam potrénoval a pak jsem to zúročil tady v Melbourne,” dodal.

Hodně pozitivní atmosféru si pochvalovala i 26. hráčka světa Marie Bouzková, která kromě navázání nových přátelských vztahů zažila i premiéru, když poprvé v týmové soutěži odehrála zápas ze Česko. „Byli jsme tam skvělá parta a moc jsem si to užila s Péťou, Jesikou i s klukama. S klukama jsme se předtím ani neviděli a teď mi připadá, že se známe snad pět let. Prožili jsme toho za týden na United Cupu a pak tady v Melbourne strašně moc. I tady se vídáme a podporujeme se. Bylo pro mě skvělou zkušeností zahrát si zápasy za Českou republiku, což jsem v profesionální kariéře ještě nezažila,” pookřála Bouzková při otázce na týmovou soutěž. V Melbourne vyrazila společně s téměř celým týmem Petry Kvitové například podpořit v cestě za první výhrou v hlavní soutěži grandslamu Dalibora Svrčinu. Jiří Lehečka zase Bouzkové tleskal v zápase prvního kola čtyřhry.

Svrčina s Lehečkou hráli v Melbourne první kolo dvouhry na sousedních kurtech, ale i tak oba sledovali, jak se daří kamarádovi. „Věděl jsem, že Dalík hraje. Když jsem seděl na lavičce, viděl jsem tabuli se skóre jeho zápasu. Po očku jsem sledoval, jak se mu daří, a fandil mu. Na United Cupu plnil svoji roli naprosto neskutečně. Zahrál si i zápas, ve kterém se bohužel malinko zranil. O to šťastnější ale za něj jsem, že se tak rychle zotavil, prošel ošemetnou tříkolovou kvalifikací a teď vyřadil favorizovaného Jaumeho Munara. Moc si to zaslouží,” usmíval se Lehečka.

Přehled o tom, jak si vede česká jednička, si udržoval i Svrčina. „Věděl jsem, jak Jirka hraje. Když jsem se utíral na jedné straně do ručníku, bylo vidět na tabuli, takže jsem viděl, že má zápas pod kontrolou. Samozřejmě měl těžkého soupeře. Tam není nikdy vyhráno, dokud není odehraný poslední míč,” přemítal.

Při hodnocení australské části sezóny věnovala United Cupu významnou část i Petra Kvitová. „Začátek roku byl opravdu úžasný. United Cup byl výbornou novinkou. Moc jsme si ho užili a máme skvělé vzpomínky. Na začátek roku je hrozně příjemné takhle strávit čas i s klukama a celým týmem a brát to trochu jinak, než to pak bereme každý týden během sezóny. Myslím, že mi to pomohlo v lidském nastavení a v tom, abych si tenis užívala. Musím říct, že nás to spojilo, máme společnou whatsappovou skupinu a píšeme si i dál. Gratulujeme si k úspěchům, hrajeme spolu nožičky a vyrazili jsme tady v Melbourne i na večeři. Každý z nás měl v Sydney nějakou svoji roli a každý se od dalších i něco nového naučil. Bylo mi moc líto Tomáše Macháče, když se zranil a jsem ráda, že je zase zpátky a hraje. A mladý Dalibor Svrčina se tady pak po tom všem navíc kvalifikoval do hlavní soutěže. Opravdu jsme super parta,” pochvalovala si česká jednička.

Součástí party není jen šest tenistů, ale i jejich realizační týmy. Na večeři v Melbourne tak vyrazil dvojciferný počet účastníků. „Petra s Maruškou navrhly, že se půjde na večeři, a zeptaly se, kdo se přidá. Nebylo to nějak speciálně organizované. Byla jsem i v Sydney, takže jsem měla možnost být okrajově součástí té party a opravdu musím říci, že to bylo velice přátelské a uvolněné. Všichni povzbuzovali jeden druhého a pokračuje to i tady. Ta parta, která tam vznikla, funguje dál,” přidala svůj pohled Zuzana Svrčinová, která na australském turné doprovází svého syna Dalibora. „Na večeři už nebyla Jesika Malečková, protože ta se nedostala tady v Melbourne do kvalifikace a odjela domů. Nebyl tam ani Tomáš Macháč se svým trenérem panem Vackem, jinak tam z United Cupu byli všichni,” dodala.