Lehečka vítězí i v deblu! Jirka v klíčových momentech vytáhl brutální věci, zářil parťák Molčan

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Poprvé v životě spolu Jiří Lehečka s Alexem Molčanem stáli na jedné straně kurtu a poprvé v životě také vyhráli zápas ve čtyřhře na grandslamovém turnaji. Pro Lehečku šlo teprve o druhý grandslamový debl v kariéře, Molčan je o pouhý jeden zápas zkušenější.

„Na to, že jsme hráli spolu poprvé, to bylo celkem fajn. Na kurtu jsme se dobře doplňovali. Nebudu lhát, že jsme měli dost přijatelný los. Argentinci hráli dobře, ale my lépe a v klíčových situacích tam Jirka vytáhl brutální věci,” vysekl parťákovi poklonu Alex Molčan po výhře česko-slovenské dvojice 6:4, 7.6(5).

Podobně to viděl i Jiří Lehečka. „Věděli jsme, že los je hratelný. Alex doplňoval věci z té šikovnější stránky tenisového světa, já se snažil rychlostí a tvrdou hrou o to, abychom mohli body dohrávat do vítězných konců. V prvním setu jsme byli o hodně lepší na returnu i na servisu a pro ten brejk jsme si došli. Druhý set byl hodně vyrovnaný od začátku až do konce. Soupeři o dost zlepšili servis a začali hrát aktivněji a rychleji. Bylo pro nás složitější něco vymýšlet na síti, ale tiebreak jsme zvládli dobře. Bylo tam pár momentů, kdy jsme v něm mohli zahrát lépe, ale měli jsme více štěstíčka a naštěstí jsme nemuseli do třetího setu,” hodnotil průběh zápasu.

Argentinci Francisco Cerundolo a Tomas Martin Etcheverry hrají debly také jen sporadicky a oba stále čekají na první deblovou výhru na grandslamu. Ve dvouhře Etcheverry vypadl ve druhém kole a Cerundolo bude po dvou vítězstvích hrát v pátek s přemožitelem Alexe Molčana Kanaďanem Felixem Auger-Aliassimem.

Na druhé straně Molčan nejprve absolvoval namáhavý pětisetový duel se Stanem Wawrinkou, aby následně po pětisetové bitvě podlehl Auger-Aliassimovi. „Cítil jsem se poměrně OK. Za poměrně krátkou dobu jsem odehrál deset setů, což se mi ještě nikdy nestalo. Zažil jsem si dva pětiseťáky a další den debla, což je pro mě cenná zkušenost a vím, co od toho můžu čekat. Neměl jsem fyzické problémy, i když jsem trochu ve druhém setu zatuhl. Musím zaklepat. Jsem spokojený, že jsem to vydržel,” popisoval Molčan svou fyzickou kondici.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený alexmolcan (@alexmolcan)

Lehečka odehrál za dvě kola sedm setů, z toho šest vítězných. „Moje zápasy v singlu nebyly tak náročné jako u Alexe, na kurtu jsem strávil daleko méně času. Na druhou stranu jsem dneska dohrával singla v půl jedné ráno, takže moje regenerace nebyla úplně taková, jakou bych si představoval a ani spánek nebyl úplně ideální. Snažil jsem se dostat dneska do tempa a myslím, že se to povedlo. To, že debl není fyzicky tak náročný jako singl, samozřejmě víme,” přidal Lehečka svoji zkušenost.

Molčan zatím své dva grandslamové debly odehrál s krajanem Norbertem Gombosem loni v Austrálii, a s Maďarem Martonem Fucsovicsem na US Open. „Já jsem debla ani moc neřešil a ani jsem úplně nevěděl, jestli debla chci hrát nebo ne. Jirka se mě v předstihu zeptal a pak jsme to oba řešili s trenéry a nakonec jsme se domluvili, že do toho půjdeme. Já rád hraju debla s někým, koho dobře znám. S Jirkou si rozumíme i mimo tenis a zatím nám to jde stoprocentně,” vyjádřil se k výběru partnera pro čtyřhru. Molčan loni na turnaji ATP v Montpellieru nastoupil vedle dalšího Čecha Romana Jebavého a uhráli spolu čtvrtfinále. „U Romíka jsem věděl, že čeká narození potomka v době Australian Open, takže to úplně nepřipadalo v úvahu,” vysvětlil.

Lehečka zvažoval, že by nastoupil do debla po boku Nizozemce Tallona Griekspoora, ale vzhledem k tomu, že se oběma tenistům úplně nevydařila druhá polovina roku a neměli spolu potřebný žebříček nutný pro účast v soutěži, tato varianta padla. „Když jsme oba dva s Alexem byli na turnaji ve Stockholmu, tak mě poprvé napadlo, že bychom mohli hrát spolu. Bavil jsem se o tom se svým týmem a řekli jsme si, že by to nemusel být špatný nápad. Mám k tomu podobný přístup jako Alex. Není o tom se jen zúčastnit, chci jít na kurt s tím, že chci vyhrát a rád hraju s někým, s kým si můžu čas na kurtu užívat. V tomhle jsme na tom s Alexem podobně. S Alexem jsme se potkávali často na turnajích, známe se dobře i mimo kurt,” objasnil svou volbu.

Ve druhém kole čeká česko-slovenský pár buď rakouská dvojice Alexander Erler, Lucas Miedler, nebo indicko-australský pár Rohan Bopanna, Matthew Ebden. Zápas by se měl hrát v sobotu.