Poslední grandslam zahájila výhrou. Bývalá světová jednička a parťačka Strýcové v únoru ukončí kariéru

- Jan Vojkůvka

Kariéra bývalé světové jedničky ve čtyřhře Sanii Mirzaové se nachýlila ke svému konci. Indická tenistka s předstihem informovala, že na Australian Open odehraje svůj poslední grandslamový turnaj a definitivně profesionální život uzavře v únoru na turnaji v Dubaji. Svou poslední pouť na slavném turnaji v Melbourne zahájila po boku Kazašky Anny Danilinové úspěšně, zvládla úvodní kolo.

Kazašsko-indický pár si v prvním kole poradil s maďarsko-americkou dvojicí Dalmou Galfiovou a Bernardou Peraovou, které porazil ve dvou setech 6:2, 7:5, a prošel do druhého kola. Přestože Mirzaová s Danilinovou nepatří mezi favoritky turnaje, může velezkušená indická hráčka ještě jednou snít o svém čtvrtém grandslamovém titulu ze čtyřhry.

Šestatřicetiletá hráčka má před sebou tzv. poslední grandslamový „push“ (volně přeloženo poslední pokus, pozn. redakce), už minulý týden totiž informovala, že se jedná o její poslední vystoupení na turnaji velké čtyřky.

„Život se musí posunout dál, ale nemyslím si, že toto je konec. Ve skutečnosti je to začátek,“ uvedla na svých sociálních sítích hráčka, která se k tenisu vrátila po mateřské pauze v roce 2020. Ač se marně snažila dosáhnout na úspěchy, kterých dosahovala před těhotenstvím, povedlo se jí například v roce 2021 vyhrát ostravský turnaj WTA.

„Moje grandslamová cesta začala na Australian Open v roce 2005. Takže to rozhodně je ten nejdokonalejší grandslam, na kterém bych mohla ukončit svou kariéru,“ napsala Mirzaová, která rovněž odhalila, kdy definitivně uzavře svou kariéru. „V únoru na Dubai Open,“ poznamenala.

„Před třiceti (ano, 30!) lety se 6letá dívka ze školy Nasr v Hajdarábádu učila hrát tenis, přestože si o ní mysleli, že je příliš malá. Boj o naše sny začal v šesti! S velkou nadějí přes všechny překážky, které proti nám stály, jsme se odvážili snít o tom, že si jednoho dne zahraji na grandslamu a že budu čestně reprezentovat svou zemi na nejvyšší úrovni ve sportu. Když se teď ohlédnu za svou kariérou, nejen, že jsem odehrála více než padesát grandslamových turnajů, ale měla jsem to štěstí, že jsem jich pár s Boží milostí také vyhrála,“ ohlédla se za svou bohatou kariérou.

Během své tenisové pouti se nejvíce proslavila po boku fenomenální Švýcarky Martiny Hingisové. Právě s ní vyhrála tři grandslamové turnaje v ženské čtyřhře (vyhrála také třikrát v mixu, pozn. redakce), zvítězila na Turnaji mistryň a vyhrála dalších 10 titulů.

Ani s dalšími parťačkami se ale neztratila. Mezi lety 2016 a 2017 nastupovala například s bývalou českou tenistkou a rovněž bývalou světovou jedničkou ve čtyřhře Barborou Strýcovou. Spolu s ní vyhrála velké turnaje v Cincinnati a Tokiu. Česko-indický pár byl rovněž na dalších třech turnajích ve finále a na US Open 2016 si spolu zahrál čtvrtfinále US Open.

Část roku 2022 pak Mirzaová odehrála spolu s Lucií Hradeckou, se kterou se probojovaly do finále turnajů v Charlestonu a Štrasburku. Na turnajovou trofej však s další českou spoluhráčkou nedosáhla.