Grandslamové prokletí je pryč! hlásí Lehečka. Při utkání stíhal fandit parťákovi Svrčinovi

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Kousek od sebe zářili na kurtech číslo 7 a 5 v Melbourne Parku čeští mladíci Jiří Lehečka a Dalibor Svrčina. Oba suverénně zvítězili 3:0 na sety a poprvé postoupili do druhého kola na grandslamu dospělých. Zkušenější z dvojice, jednadvacetiletý Lehečka, skolil chorvatskou hvězdu Bornu Čoriče a na pátý pokus se dočkal vytouženého úspěchu, který mu chyběl ve sbírce.

Loni si Jiří Lehečka zahrál hlavní soutěž na všech čtyřech grandslamech, výhra mu však proti kvalitním soupeřům vždy těsně unikla. Při své druhé účasti na Australian Open už ale mohl aktuálně nejlepší český tenista bouřlivě oslavit výhru 6:3, 6:3, 6:3 a postup do druhé rundy na jednom z nejslavnějších tenisových turnajů.

Právě jste zaznamenal první výhru v hlavní soutěži grandslamu. Co pro vás dosažení tohoto milníku znamená?
Znamená to pro mě moc. Pamatuju si tiskovku v New Yorku, kde jsem po dobrém losu bohužel prohrál. Říkali jsme si, že to přijít musí. Minulý rok jsem prohrál tady v Melbourne ve čtyřech setech s Grigorem Dimitrovem, totéž v Paříži s Davidem Goffinem, na Wimbledonu skončil zápas s Filipem Krajinovičem 4:6 v pátém setu a na US Open jsem odehrál nešťastné utkání s Cristianem Garínem. Jsem rád, že jsem to tady prolomil. Los nebyl úplně nejtěžší, jelikož jsem nedostal hráče Top 10. Pořád byl ale jednadvacátý nasazený, což je pro mě určitě dobrý skalp.

Vaše povídání o Čoričovi zní dost skromně, vždyť loni ovládl Masters v Cincinnati a na svém kontě má i výhry nad Rogerem Federerem…
V Cincinnati hrál na skvělé úrovni, ani v poslední době na tom nebyl vůbec špatně. Jsem moc rád, že jsem měl možnost mu konkurovat. Cítil jsem, že jsem herně tam, kde si přeju.

Co se vám dnes hlavně dařilo?
Dokázal jsem si hodně pomoci servisem, hlavně v prvním setu jsem výborně returnoval. Přestože soupeř chodil přes první podání, byl jsem schopen míče čapat a vracet do kurtu tak, aby to pro něho bylo nepříjemné. A jsem rád i za solidnost. Věděl jsem, že mu mám hrát přes forhend, což není jeho nejsilnější stránka. Naopak se dá říct, že jeho bekhend je top 10, je schopen z něho zahrát prakticky cokoliv.

Returny jste mimochodem lapal hodně daleko za základní čárou, skoro u plachty…
Hlavně na jeho druhý servis jsem se snažil jít víc dozadu, protože má výborný kick, který hodně skáče směrem ven z kurtu. Věděl jsem, že to je nebezpečné. Necítil jsem se úplně komfortně, že bych měl chodit proti tomu.

Všiml jste si, že hrál vedle vás na kurtu číslo 5 Dalibor Svrčina, který také zvítězil 3:0 na sety?
Věděl jsem, že Dalík hraje. Když jsem seděl na lavičce, viděl jsem tabuli se skóre jeho zápasu. (usmívá se) Po očku jsem sledoval, jak se mu daří, a fandil jsem mu. Na United Cupu plnil svoji roli naprosto neskutečně, zahrál si i zápas, ve kterém se bohužel malinko zranil. O to šťastnější ale za něj jsem, že se tak rychle zotavil, prošel ošemetnou tříkolovou kvalifikací a teď vyřadil favorizovaného Jaumeho Munara. Moc si to zaslouží.

Grandslam

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo mužské dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (78.) – Borna Čorič (CRO, 23.) 6:3, 6:3, 6:3