Triumf českých teenagerek! Havlíčková se Šalkovou vyhrály čtyřicítku v Tallinnu

- Jan Vojkůvka

Lucie Havlíčková (na snímku) s Dominikou Šalkovou vstoupily do nové sezony výborně. Na turnaji ITF W40, tzv. čtyřicítce, vyhrály turnaj ve čtyřhře, když ve finále porazily Italky Deborah Chiesaovou a Lisu Pigatovou po velkém boji 7:5, 4:6, 13:11. Zatímco Šalková slaví třetí deblovou trofej v kariéře, pro Havlíčkovou se jedná o první profesionální titul.

Osmnáctiletá Šalková s o rok mladší Havlíčkovou odehrály v Tallinnu svůj první společný turnaj, když si souhru vyzkoušely v závěru minulého roku během tenisové extraligy. Spolu s touto extraligou a po cestě estonským turnajem drží šňůru pěti výher a doposud neokusily hořkost porážky.

K porážce přitom byly v průběhu turnaje ITF v Tallinnu několikrát dost blízko. Hned třikrát musely jít do rozhodujícího supertiebreaku, ale ve vypjatých koncovkách ukázaly, jak silnou psychickou odolnost i ve svém mladém věku mají.

Obdobně se blýskly silnou psychikou i herními kvalitami ve finále s Italkami Chiesaovou a Pigatovou. Přestože ve druhé sadě byly lepší jejich soupeřky a Češky pouze neustále dotahovaly manko, potřetí během deblové hlavní soutěže zvládly závěrečný supertiebreak.

Ten byl tentokrát také nejvyrovnanější ze všech supertiebreaků, které odehrály. Za stavu 9:10 dokonce čelily mečbolu a byly skutečně na pokraji hrozící porážky. Koncovku ale Češky zvládly bravurně, skóre otočily a zvítězily 13:11, což jim vyneslo první společnou trofej.

Pro sedmnáctiletou Havlíčkovou se dokonce jedná o vůbec první profesionální titul v kariéře. Trojnásobná šampionka z juniorských grandslamů a stále ještě juniorská světová jednička, tak začíná i mezi profesionálkami se sběrem trofejí a pevně lze doufat, že pouze u okruhu ITF nezůstane.