Gasquet slaví po čtyřech a půl letech titul. Francouze poctili i osobní Hakou

- Jan Vojkůvka

Byť se kariéra Francouze Richarda Gasqueta (67.) dostala do svého podzimu, šestatřicetiletý tenista dosáhl úspěchu, který se marně snažil vybojovat od roku 2018. Na turnaji v novozélandském Aucklandu zvládl náročnou dvouapůlhodinovou bitvu s Britem Cameronem Norriem (12.), kterého porazil 4:6, 6:4, 6:4, a vybojoval svůj šestnáctý titul na okruhu ATP. Kromě trofeje byl obdarován také osobním maorským bojovým tancem Haka.

Naposledy Richard Gasquet slavil turnajovou trofej v Hertogenboschi v červnu 2018. Od té doby, přestože nikdy neklesl mimo první stovku a pohyboval se dlouho v elitní padesátce, nedokázal na svůj úspěch navázat. Až zkraje nové sezony, prakticky na sklonku své dlouhé a bohaté kariéry.

Sezonu přitom nezačal dobře. V Adelaide skončil hned v prvním kole, když prohrál v třísetové bitvě s Marcosem Gironem. V Aucklandu ovšem tento duel hodil za hlavu a přemožitele už nenašel.

Postupně vyřadil domácího Pannua, Portugalce Sousu a favorizovaného Belgičana Goffina. V semifinále měl Gasquet volno, jelikož proti němu nenastoupil Constant Lestienne, a tak mohl zkušený Francouz pošetřit síly před finálovou bitvou. A tyto síly se skutečně hodily.

Proti světové dvanáctce Cameronovi Norriemu nečekalo na Gasqueta nic snadného. Navíc prohrál první set a ve třetím setu prohrával už 1:4. Všechny obtíže ale dokázal vyřešit a ke své velké radosti zvládl v rozhodujícím dějství vyhrát pět gemů v řadě, díky čemuž vybojoval po takřka nekonečném čekání svůj šestnáctý titul.

Kromě trofeje byl Gasquet obdarován dřevěným kopím a byl rovněž uctěn tradičním maorským tancem Haka, který novozélanďané velmi rádi předvádí při mnoha sportovních událostech. Nejvíc byl proslaven novozélandskými ragbisty, kteří jej předvádí před zápasy a snaží se tím zastrašit své soupeře.

Bencicová triumfovala v Adelaide, vrátí se do Top 10
Švýcarka Belinda Bencicová (13.) má za sebou úspěšný týden v australském Adelaide. Své výkony korunovala finálovým vítězstvím nad Ruskou Darjou Kasatkinovou (8.), kterou deklasovala za 69 minut 6:0, 6:2. Po zisku šestého titulu na okruhu WTA se navrátí do první světové desítky, což je před Australian Open pro pětadvacetiletou hráčku velké povzbuzení.

Davisová vybojovala po šesti letech druhý titul
Americká tenistka Lauren Davisová (84.) na turnaji v australském Hobartu vybojovala svou druhou trofej na okruhu WTA. Devětadvacetiletá hráčka prožila v Hobartu fantastický týden, spolu s kvalifikací vyhrála sedm zápasů bez ztráty setu a ve finále porazila Italku Elisabettu Cocciarettovou (67.) 7:6(0), 6:2.