Australian Open: těžký los pro Rafu i Murrayho, nechybí souboj bývalých šampionek

- Marek Bartošík

Už jen zápasy s českou účastí v prvním kole Australian Open bezesporu nabídnou kvalitní podívanou. Kromě nich ale nalezneme v mužském i ženském pavouku řadu dalších atraktivních utkání, která stojí za pozornost tenisových fanoušků. V prvním kole na sebe narazí bývalé turnajové šampionky Viktoria Azarenková a Sofia Keninová, lehké to na úvod nebude mít ani obhájce trofeje Rafael Nadal.

Jednoho z nejlepších nenasazených hráčů vyfasoval do prvního kola Australian Open loňský šampion Rafael Nadal (2.). Majitel 22 grandslamových trofejí vstoupí do turnaje soubojem proti levorukému Britovi Jackovi Draperovi, jenž figuruje na 40. místě v žebříčku ATP. Talentovaný Brit loni dokráčel do čtvrtfinále Masters v Montréalu, aktuálně je v semifinále přípravného podniku v Adelaide.

Pětinásobný finalista turnaje Andy Murray (49.) změří v prvním kole síly s loňským semifinalistou Matteem Berrettinim (14.). Italský ranař patří v posledních letech mezi grandslamové stálice, naopak hvězdný Brit čeká na kvalitnější výsledek z akcí velké čtyřky už více než pět let.

V ženské části australského grandslamu se uskuteční hned v prvním kole souboj bývalých turnajových šampionek. Vítězka ročníku 2020 Sofia Keninová (280.) vyzve bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou (25.), která v Melbourne triumfovala v letech 2012 a 2013.

Jiná grandslamová šampionka Garbiňe Muguruzaová (58.), jež se protrápila loňskou sezónou, narazí v úvodní rundě na dlouholetou členku širší světové špičky Elise Mertensovou (27.).

Další zajímavé zápasy 1. kola Australian Open 2023
Alex Molčan (SVK, 54.) – Stan Wawrinka (SUI, 139.)
Vasek Pospisil (CAN, 94.) – Félix Auger-Aliassime (CAN, 7.)
Andrej Rubljov (6.) – Dominic Thiem (AUT, 99.)
Grigor Dimitrov (BUL, 29.) – Aslan Karacev (52.)

Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jule Niemeierová (GER, 68.)
Paula Badosaová (ESP, 11.) – Caty McNallyová (USA, 95.)
Marta Kosťuková (UKR, 57.) – Amanda Anisimovová (USA, 29.)
Leylah Fernandezová (CAN, 39.) – Alizé Cornetová (FRA, 34.)