Australian Open: Stoprocentní úspěšnost Čechů ve finálovém kole kvalifikace!

- Redakce

Čtvrtek nabídl v australském Melbourne finálové kolo kvalifikačních bojů o účast na prvním grandslamu nové sezony. O hlavní soutěž se poprali také tři čeští tenisté a všichni tři si nakonec účast v hlavní soutěži vybojovali! Jako první se představil Dalibor Svrčina, který po úžasném výkonu porazil velkého favorita Leandra Riediho 6:0, 6:4. Riedi přitom vyhrál osmnáct z posledních devatenácti zápasů. Brenda Fruhvirtová předvedla další obrat, když udolala Španělku Jessiku Bouzasovou Maneirovou 3:6, 7:6(2), 6.4, ale bylo to drama do posledního míčku. Jako poslední postoupila i Sára Bejlek. Ta porazila ruský talent Eriku Andrejevovou 6:2, 6:3. Bylo to ovšem větší drama než napovídá výsledek.

Dalibor Svrčina po úžasné jízdě postupuje do hlavní soutěže!
Ve finálovém kole kvalifikace na Australian Open uspěl Dalibor Svrčina (219.), když porazil stejně starého Leandra Riediho (135.) 6:0, 6:4. Riedi vyhrál posledních 18 z 19 zápasů, ale tentokrát na pestrou hru českého hráče nestačil. Svrčina Švýcarovi nepovolil ani jediný brejkbol a za hodinu a šest minut postoupil poprvé v kariéře do hlavní soutěže grandslamového turnaje.

Dalibor Svrčina, vítěz čtyřhry z juniorského Australian Open, vstoupil do zápasu ve velkém stylu a hned svého soupeře brejkl. Riedi se tlačil do útoku i na returnu, ale dvacetiletý Čech Švýcarovi dokázal jeho rány vracet a také soupeře na síti výborně prohazoval. Za pouhých 28 minut nadělil Svrčina Riedimu kanára a ten se neustále obracel ke svému trenérovi s žádostí o radu. Ve druhém setu získal Čech jediný brejk za stavu 1:1.

„Věděl jsem, že dnešní utkání bude náročné, protože můj soupeř měl v závěru loňské sezóny i letos neskutečné výsledky. Viděl jsem ho hrát a věděl jsem, co od něj můžu čekat. Známe se z juniorů, jednou jsem proti němu vyhrál a jednou prohrál a věděl jsem, že soupeř se může zlomit v hlavě. Tohle bylo finále grandslamové kvalifikace a asi to na něj dolehlo, protože hlavně na začátku utkání dělal občas lehké chyby. Narušil jsem mu jeho hru a hrál jsem tak, jak jsem si předsevzal. Se svým výkonem jsem fakt spokojený,“ hodnotil zápas Dalibor Svrčina, který postoupil do hlavní soutěže grandslamového turnaje poprvé v kariéře.

Brenda Fruhvirtová po dramatickém obratu postupuje do hlavní soutěže!
Po téměř třech hodinách a bitvě, kde rozhodoval doslova každý míček, nakonec patnáctiletá Brenda Fruhvirtová (135.) porazila Španělku Jessiku Bouzasovou Maneirovou (183.) 3:6, 7:6(2), 6:4. V závěrečném gemu čelila třem brejkbolům, ale všechny odvrátila a proměnila následně hned první mečbol. Poprvé ve své kariéře postupuje do hlavní soutěže grandslamu, kde bude nejmladší hráčkou ze všech. „Neskutečný zápas. Ta holka v sobě něco má,“ hýřil po utkání spokojeností otec Hynek.

„Zápas to byl opravdu velmi těžký. Soupeřka byla přemotivovaná a hrála o mnoho lépe než v našem posledním utkání. Také její výsledky v United Cupu a tady na Australian Open ukazovaly na velký vzestup formy. Úroveň její hry dneska odpovídala hráčce první stovky světového žebříčku. Nakonec asi rozhodla moje lepší koncovka. Ani nevím, kde jsem vzala energii v dohrávce, prostě jsem nechtěla zahodit tu obrovskou dřinu z velmi těžkého předchozího zápasu,“ zhodnotila třetí výhru z Melbourne sama Fruhvirtová.

Sára Bejlek porazila Rusku Andrejevovou
Jako poslední z českých tenistů či tenistek nastoupila ve finálovém kole kvalifikace v Melbourne šestnáctiletá Sára Bejlek (175.), která po výborném výkonu porazila Eriku Andrejevovou (137.) 6:2, 6:3 a podruhé v řadě si na grandslamu zajistila postup z kvalifikace do hlavní soutěže.

„S celým týmem jsme tvrdě pracovali na tom, abych dneska vyhrála. Jsem strašně ráda, že se to podařilo. Byl to jiný tenis než včera. Nebylo sice úplně v plánu hrát s Andrejevovou přestřelky, ale docela mi to šlo, tak jsem to pak ani neměnila. Na konci jsem zkazila tři lehké míče při mečbolech. Jsem moc ráda, že jsem to nakonec dotáhla do vítězného konce. V pondělí nebo v úterý jdeme na to,“ vyhlíží již hlavní soutěž Bejlek.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace mužů
Leandro Riedi (SUI, 135.) – DALIBOR SVRČINA (219.) 0:6, 4:6

Finále kvalifikace žen
Jessica Bouzas Maneirová (ESP, 183.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (135.) 6:3, 6:7(2), 4:6
SÁRA BEJLEK (175.) – Erika Andrejevová (137.) 6:2, 6:3