Kudla do zad. Giorgiová chtěla zfalšovaný průkaz, potopila tenistku její doktorka

- Jan Vojkůvka

Italská tenistka Camila Giorgiová je vyšetřována policií kvůli obvinění, že se v roce 2022 prokazovala falešným očkovacím průkazem proti covidu, aby mohla hrát i na turnajích v zemích, kde bylo požadováno plné očkování proti nemoci. Zfalšovaný dokument použila na tenisovém okruhu minimálně pětkrát, v dalších případech se jím prokazovala mimo tenisové dvorce. Nyní Italku potopila i lékařka, která jí tento průkaz vystavila.

Jak jsme informovali už v prosinci, třicetiletá Giorgiová je v hledáčku italské policie, nyní už několik týdnů. Postupem času vyplývají na povrch další skutečnosti, které jí mohou u úřadů přitížit. Hlavním svědkem je přitom lékařka Daniela Grilloneová, kterou policie obvinila už loni v únoru z toho, že vyšším stovkám lidí vystavila falešné očkovací průkazy, přičemž tyto osoby nikdy očkovány nebyly.

Jedná o velký skandál, do něhož jsou podle informací deníku La Repubblica zapleteny stovky doktorů, zdravotních sester, policistů a podnikatelů či celebrit. Italskou policii tak čeká hodně namáhavá práce.

Doktorka Grilloneová se rozhodla s vyšetřovateli spolupracovat a odhalila, že v její ordinaci ve Vicenze v Benátsku se často tvořily fronty lidí, kteří chtěli získat zfalšované dokumenty. Grilloneová všem vyšla vstříc, přičemž svých činů nyní lituje, jak poznamenala v rozhovoru pro lokální noviny. V tomto rozhovoru se přitom rozpovídala i o Giorgiové, které tím svým způsobem vrazila kudlu do zad.

„Rodina Giorgiových je v mé péči už dlouhou dobu,“ řekla Grilloneová italskému deníku Corriere del Veneto. Dle svých slov vystavila své pacientce falešný průkaz o očkování v létě 2021. Nejednalo se přitom pouze o covid, ale i (a především) o v Itálii povinná očkování, což je možná ještě větší problém, který bude muset Giorgiová policii vysvětlit. „Camila Giorgiová trpěla tzv. tenisovým loktem. Krátce před začátkem léta přišla s prosbou o možnost získat falešná potvrzení o naočkování všemi povinnými vakcínami včetně vakcíny proti covidu.“

„Mohu s naprostou jistotou potvrdit, že žádná z vakcín nebyla Giorgiové ve skutečnosti podána. Za tuto službu jsem neobdržela žádnou platbu,“ odmítla tvrzení, že by tak učinila ze zištných důvodů. Za své jednání se rovněž omluvila a doufá, že k ní italské úřady budou po skončení vyšetřování shovívavé. I proto se rozhodla spolupracovat, když spadla klec. „Jsem hluboce rozrušena a omlouvám se za svůj čin,“ dodala.

Giorgiová v minulé sezoně využila zfalšovaný očkovací průkaz proti covidu na Australian Open či US Open a také na turnajích v San Jose, Torontu a Cincinnati. Není tak divu, že například u fanoušků Novaka Djokoviče, který se nenechal očkovat a turnaje v Austrálii či Spojených státech musel vynechat, vyvolaly kroky Italky pobouření. Jejich favorit musel sedět doma, zatímco jiní se neváhali uchýlit k podvodům.

Je prakticky jisté, že Giorgiovou čeká za zfalšování dokumentů postih. A nemusí se jednat o postih pouze v Itálii. Na výsledky vyšetřování totiž netrpělivě čeká i ženský okruh WTA. „Jsme si vědomi obvinění. V současné době monitorujeme situaci a případná vyšetřování,“ uvedli zástupci ženského okruhu.

Giorgiová mezitím vstoupila do této sezony v australském Adelaide, kde už nyní není potřeba prokazovat se očkováním proti covidu. V kvalifikaci ale prohrála hned v prvním kole s Rumunkou Soranou Cirsteaovou.