Nešly mi koncovky gemů, krčil rameny po porážce se Sweenym Vít Kopřiva

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Začátek tomu sice nenasvědčoval, ale když Vít Kopřiva promarnil své šance a štěstí se navíc přiklonilo na stranu australského soupeře Danea Sweenyho, začal se zápas neúprosně vyvíjet špatným směrem. Několikrát se zdálo, že by mohl pětadvacetiletý Čech lavinu zastavit, ale koncovky gemů mu nevycházely, a jednadvacetiletý Sweeny tak i při své třetí účasti v kvalifikaci na úvodní grandslam sezony vyhrál alespoň jeden duel.

Za hodinu a sedmnáct minut nakonec Sweeny porazil Kopřivu 6:1, 6:1. Výsledek je pro rodáka z Bílovce určitě krutější, než si zasloužil. Spoustu gemů prohrál jen těsně a nedokázal v nich využít šance, které se mu naskytly.

„Nedopadlo to dneska vůbec dobře. Začátek zápasu jsem mohl mít teoreticky lepší, protože jsem měl v prvním gemu brejkbol, kdy mi skončil return na pásce a míček se nakonec překulil na moji stranu. Pak jsem měl gembol ve druhém gemu, který jsem neproměnil. Přišlo mi, že první tři gemy byly vyrovnané, ale pak se to překlopilo na jeho stranu. A pak to už šlo špatně celý zápas, on byl prostě v těch gemech o trochu lepší. Mrzí mě, že ten výsledek je takto krutý, určitě to mohlo být vyrovnanější,“ hodnotil Kopřiva po utkání.

V čem byl Australan Sweeny dneska tak dobrý, že jste proti němu nedokázal najít žádnou účinnou zbraň?
Hrál velmi solidně od základní čáry, dobře se pohyboval a moc toho nezkazil. Čekal jsem, že do toho bude chodit více a bude diktovat hru, ale nakonec mě nechal hrát a to byla voda na jeho mlýn, protože jsem si s jeho defenzivou nedokázal poradit.

Hráli jste na velkém kurtu číslo 3, který je výrazně pomalejší než menší kurty, na kterých se kvalifikace také hraje. Nebyla to pro vás dnes trochu nevýhoda?
Mně taky obecně sedí spíše pomalejší kurty, takže těžko říct, zda by mi seděl rychlejší kurt. Bohužel jsem si s tím nedokázal poradit.

Kdy a s kým jste do Austrálie přijel? Před kvalifikací v Melbourne jste tu nehrál žádné přípravné turnaje. Ve výsledku jste tak dorazil k protinožcům jen pro dva gemy.
Moc času jsem tu právě nestrávil. Přijel jsem sám a docela pozdě, z tohoto pohledu je to škoda. Je ale jedno, jestli jsem přijel pro dva gemy nebo pro šest. Když člověk prohraje, nezáleží na výsledku.

Soupeř je menší postavy, měří jen 170 centimetrů a hraje trochu neortodoxním stylem. Bylo to dneska hodně o vás, protože jste dost kazil, nebo byl soupeř skutečně o tolik lepší?
Hrál dobře. Na svoji výšku se paradoxně velmi dobře pohyboval a servíroval, ale já jsem nepředvedl dneska nic extra. Nepotrápil jsem ho tak, abych dokázal gemy překlopit na svou stranu. Nehrál jsem svůj nejlepší tenis. Nehraju teď úplně dobře, což jsem cítil i v trénincích.

Věřil jste do poslední chvíle, že by se to dalo otočit?
Věřil jsem ještě za stavu 1:6, 1:4, kdy jsem si dokázal vypracovat dva brejkboly na 2:4, ale zase jsem to nedokázal dotáhnout do konce. Když jsem ale prohrál gem na 1:5 ve druhém setu, tak už se to asi zlomilo.

Sweeny je ve světovém žebříčku zhruba o sto míst níže postavený než vy a na turnaji hraje jen díky divoké kartě. Nepodcenil jste ho trochu?
Určitě jsem ho nepodcenil. On se nedostal přímo na turnaj jen o pár míst, je 240. na světě. Koukal jsem se na jeho výsledky a ty měl v poslední době vynikající. Minulý týden porazil v Canbeře Kotova (117. hráče světa – pozn. red.) a pak prohrál těsně s Polmansem. Jak jsem ho studoval, věděl jsem, že tenis hrát umí a zvláště na betonu hraje dobře.

Jaký vás teď čeká další program?
Budu teď trénovat a trénovat. To je teď můj další program.

Australian Open, Melbourne (AUS, 76 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace mužů
Dane Sweeny (AUS, 249.) – VÍT KOPŘIVA (140.) 6:1, 6:1