Ideální vstup do nové sezony! Nouza vyhrál v Oeiras ve čtyřhře svůj první challenger

- Jan Vojkůvka

Vedle Marka Gengela s Adamem Pavláskem se v sobotu radoval z trofeje na ATP Challenger Tour také třetí český tenista. Petr Nouza si spolu s Rumunem Vladem Viktorem Corneou podmanili čtyřhru, když ve finále turnaje v portugalském Oeiras porazili turnajové jedničky Jonathana Eysserica a Pierra-Huguese Herberta 6:3, 7:6(3). Pro Nouzu se jedná o vůbec první titul na challengeru.

Čtyřiadvacetiletý Nouza a o pět let starší Cornea si připsali ve finále hodně cenný skalp. Jednatřicetiletý Herbert je totiž excelentní deblista a je bývalou deblovou dvojkou. Jeho žebříčkové postavení ve dvouhře i čtyřhře je ovlivněno zraněním, které utrpěl loni v červnu. Jeho parťákem byl v Oieras Eysseric, který v minulé sezoně vyhrál tři challengery a patří do první světové stovky.

Silní Francouzi přesto ve finálovém klání tahali za kratší konec. Nouza s Corneou byli po celý zápas lepší a jedinou výraznější kaňkou bylo, že v desáté hře druhé sady nedokázali dopodávat utkání do vítězného konce, přišli o servis a museli o svém prvenství rozhodnout až v tiebreaku. V něm ovšem od stavu 3:3 získali čtyři body v řadě a mohli se radovat z vítězství 2:0 na sety.

Zatímco pro Corneu byl titul v Oieras už jeho šestým triumfem ve čtyřhře na challengerech, Nouza si připsal svou premiérovou trofej. V jeho sbírce bylo doposud úctyhodných 16 titulů z okruhu ITF, na vyšším okruhu se ale až do tohoto týdne prosadit nedokázal.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Federação Portuguesa de Ténis (@fptenis)

Už loni ale prokazoval, že jeho čekání nebude věčné. Probojoval se například do finále v Bratislavě spolu s Andrew Paulsonem, se kterým si zahrál také semifinále na challengerech v Ortisei a Liberci.

Své čekání na vysněný titul z challengeru tak nyní ukončil hned zkraje nové sezony, což mu výrazně pomůže také ve světovém žebříčku. Nouza se posune na 213. místo deblového rankingu a bude šestým nejlepším českým hráčem na žebříčku čtyřhry.

Hned příští týden přitom může svou pozici dál vylepšovat. Na druhém halovém turnaji v Oeiras se tentokrát představí po boku Vitalije Sačka z Ukrajiny. Perličkou je, že v prvním kole česko-ukrajinská dvojice narazí na Nouzova parťáka z tohoto týdne. Po boku Rumuna Corney se pro změnu postaví Španěl Sergio Martos.