Denní menu, 7.1.2023: Nosková porazila světovou dvojku, Siniaková titul nezískala

- Redakce

Program českých tenistek a tenistů je v plném proudu! U protinožců mají své zápasy za sebou Jiří Lehečka i Tereza Martincová, kteří postoupili do finále kvalifikací svých turnajů. Do finále čtyřhry nastoupila Kateřina Siniaková, deblová světová jednička ale po boku Australanky Storm Hunterové titul nezískala. Česká hráčka si následně spravila chuť v kvalifikaci dvouhry, kde uspěla také Karolína Plíšková. Ze zisku trofeje se raduje dvojice Marek Gengel, Adam Pavlásek, která triumfovala v Thajsku, a také Petr Nouza, který vyhrál čtyřhru v Portugalsku. O velkou senzaci se postarala Linda Nosková, která v Adelaide vyřadila světovou dvojku Džábirovou a zahraje si největší finále kariéry.

Češi v akci

Nosková si zahraje největší finále kariéry
Linda Nosková (102.) porazila v semifinále turnaje kategorie WTA v australském Adelaide nasazenou jedničku Uns Džábirovou (2.) za hodinu a 50 minut po setech 6:3, 1:6 a 6:3.

Nosková skvěle vstoupila do zápasu, vedla 3:0. Působila jistě, její soupeřka naopak dost kazila. Džábirová si po sedmém gemu kvůli problémům se zády zavolala fyzioterapeutku. Češka už první sadu nepustila, po třech nevyužitých setbolech na returnu využila čtvrtou šanci při vlastním podání.

Druhá sada nabídla jednoznačnou záležitost druhé hráčky světa, která předváděla o dost kvalitnější výkon. Díky dvěma brejkům tak srovnala na 1:1 na sety. Češka navíc v prvním gemu třetí sady čelila stavu 0:40. Ten ale odvrátila, ve čtvrté hře navíc získala brejk. O své podání už nepřišla a postoupila do svého největšího finále kariéry, ve kterém narazí na Arynu Sabalenkovou (5.).

Zápasu se podrobněji věnujeme v samostatném článku

Gengel s Pavláskem spolu poprvé triumfovali
Pro první společný titul si na challengeru v thajském Nonthaburi dokráčeli Marek Gengel s Adamem Pavláskem. Česká dvojice ve finále porazila americko-mexický pár Galloway, Hach Verdugo, a to za hodinu a 17 minut po setech 7:6(4) a 6:4. Pavlásek získal na okruhu ATP Challenger Tour už šestou deblovou trofej, jeho parťák pak vůbec premiérovou.

Plíšková postoupila do finále kvalifikace
Karolína Plíšková (31.) porazila na úvod kvalifikace turnaje WTA v australském Adelaide Němku Jule Niemeierovou (65.), a to za hodinu a čtrnáct minut po setech 6:4 a 6:3.

Česká tenistka přišla v utkání o svůj servis jen jednou, a to ve třetí hře první sady. Od té doby si průběh víceméně hlídala, díky čemuž si proti Američance Shelby Rogersové (47.) zahraje o postup do hlavní soutěže.

Siniaková nezaváhala
Kateřina Siniaková (49.) v 1. kole kvalifikace na turnaji WTA v Adelaide porazila domácí Alexandru Osborneovou (666.), a to za hodinu hry po setech 6:0, 6:4.

Česká tenistka si značně zkomplikovala druhou sadu, ve které vedla 2:0, aby pak prohrála čtyři gemy v řadě. Více toho ale už soupeřce nepovolila a postoupila do finále kvalifikace, ve kterém nastoupí proti Rumunce Aně Bogdanové (56.).

Martincová potvrdila roli favoritky
Tereza Martincová (71.) nedopustila v 1. kole kvalifikace turnaje WTA v australském Hobartu překvapení, když domácí čtrnáctiletou tenistku Emerson Jonesovou porazila za hodinu hry po setech 6:3 a 6:2.

Česká hráčka v utkání nebyla příliš jistá na servisu, který ztratila hned čtyřikrát. Nicméně soupeřce vzala podání v osmi případech a dokráčela si pro relativně jednoznačné vítězství.

Lehečka zvládl úvod kvalifikace
Jiří Lehečka (81.) postoupil na turnaji ATP v novozélandském Aucklandu do finále kvalifikace. Český tenista na úvod přehrál Brita Jana Choinského (248.), a to za hodinu a 36 minut po setech 5:7, 6:0 a 6:2.

Lehečka si mohl utkání podstatně ulehčit, kdyby za stavu 5:5 v prvním setu proměnil jeden ze dvou brejkbolů. Místo toho v následné hře přišel o servis, a tak sada putovala na konto Brita. Od té doby mladoboleslavský rodák ztratil na svém podání jen pět výměn a dokráčel si pro postup do finále kvalifikace, ve kterém vyzve Argentince Facunda Bagnise (89.).

Siniaková titul nevybojovala
Kateřina Siniaková si premiérový titul v letošní sezoně nepřipsala. Na turnaji WTA v australském Adelaide nestačila po boku domácí Storm Hunterové na americké duo Muhammadová, Townsendová. Česko-australský pár podlehl Američankám za hodinu a 25 minut po setech 2:6 a 6:7(2).

Siniaková s Hunterovou měly k dispozici za stavu 6:5 ve druhé sadě setbol, avšak ten nevyužily. Taylor Townsendová tak dnešní výhrou alespoň částečně české tenistce oplatila porážku z finálového klání loňského US Open.

ATP/WTA

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 826 837 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry
Uns Džábirová (TUN, 2.) – LINDA NOSKOVÁ (102.) 3:6, 6:1, 3:6

Finále čtyřhry
Hunterová (AUS), SINIAKOVÁ – Muhammadová, Townsendová (obě USA) 2:6, 6:7(2)

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 780 637 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
Alexandra Osborneová (AUS, 666.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.) 0:6, 4:6
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (31.) – Jule Niemeierová (GER, 65.) 6:4, 6:3

ASB Classic, Auckland (muži, NZL, 642 735 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
JIŘÍ LEHEČKA (81.) – Jan Choinski (GBR, 248.) 5:7, 6:0, 6:2

Hobart International (ženy, AUS, 259 303 USD, tvrdý povrch)
1. kolo kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ – Emerson Jonesová (AUS) 6:3, 6:2

Challenger Tour

Bangkok Open 1, Nonthaburi (muži, THA, 80 000 USD, tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Galloway (USA), Hach Verdugo (MEX) – GENGEL, PAVLÁSEK 6:7(4), 4:6

Oeiras Indoor 1 (muži, POR, 36 000 EUR, hala – tvrdý povrch)
Finále čtyřhry
Eysseric, Herbert (oba FRA) – Cornea (ROU), NOUZA 3:6, 6:7(3)