Skvělá Nosková v urputné bitvě skolila bývalou světovou jedničku! V Adelaide si zahraje semifinále

- Daniel Gargulák

Famózní počin má za sebou česká kometa Linda Nosková. Po senzačním postupu do čtvrtfinále na turnaji kategorie WTA 500 v australském Adelaide dlouho trápila i bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou, kterou nakonec po dlouhých třech hodinách a jedné minutě zdolala nejtěsnějším možným rozdílem v tiebreaku třetí sady a po setech 6:4, 6:7(3), 7:6(6) postoupila do semifinále. V něm Nosková narazí na světovou dvojku a nasazenou jedničku turnaje Uns Džábirovou.

Nosková do čtvrtfinále s Azarenkovou vlétla plná odhodlání, obě soupeřky nejprve dvakrát ztratily své podání. Ve vyrovnaném prvním setu nakonec zvítězila Nosková, která jej urvala na svou stranu v jeho závěru, kdy Azarenkovou připravila potřetí o podání a zvrátila jeho průběh na konečných 6:4.

Talentovaná česká hráčka pokračovala v parádním výkonu i ve druhém dějství, v jednu chvíli dokonce vedla 4:2, Běloruska si ale vynutila tiebreak. V něm udržela pevnější nervy zkušená Azarenková a poslala utkání do rozhodujícího třetího setu. A hned na jeho začátku se mohl začít lámat chleba. Nosková během prvních dvou podání Azarenkové měla hned sedm možností svou sokyni obrat o podání, ani jednu ovšem nevyužila.

Azarenková měla za stavu 6:5 a 40-30 na returnu mečbol, Nosková jej ale odvrátila esem. Nebylo to navíc poprvé, co tenistka původem z Valašska musela utíkat vyřazení v turnaji, již v kvalifikaci byla jeden míček od prohry s Annou Kalinskou. Česká hráčka nakonec v nervy drásajícím klání dovedla souboj s bývalou světovou jedničkou Azarenkovou do vítězného konce, ve zkrácené hře zvítězila 8:6.

Nosková na podniku v Adelaide vyhrála už páté utkání, díky kterému se navíc vyšvihla v živém žebříčku WTA na 69. místo (doposud byla nejlépe 87.). Konečné pořadí v žebříčku ale samozřejmě ještě záleží na spoustě faktorů. V Adelaide se Nosková může těšit na své druhé semifinále na elitním okruhu. První si zahrála na loňském Livesport Prague Open.

Adelaide International 1 (ženy, AUS, 826 837 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (102.) – Viktoria Azarenková (26.) 6:4, 6:7(3), 7:6(6)