Déšť a slzy. Turnaj v Aucklandu se mění v bizarní podívanou

- Filip Lefenda

Jeden z úvodních turnajů sezony v novozélandském Aucklandu je významně ovlivněn počasím. Kvůli vydatným dešťům musely být středeční a čtvrteční zápasy přesunuty do haly, kde se z kapacitních důvodů hraje bez přítomnosti diváků. Předpověď přitom není příznivá ani pro následující dny.

Do haly musely být po hodinách čekání přesunuty středeční zápasy úvodního kola. Ve čtvrtek pak organizátoři živili naději na to, že by se mohlo hrát venku. Ale jen chvíli. Duel na centrkurtu mezi Venus Williamsovou a Lin Ču byl v půlce druhé sady přerušen a musel následovat opět přesun pod střechu.

Pod tou si zahrála rovněž Karolína Muchová. Rumunku Ruseovou zdolala bez ztráty podání 6:4 a 6:1 a zahraje si na akci kategorie WTA 250 o první semifinále po dvou letech.

Ne všem ale hraje změna povrchu do karet. Turnaj v Aucklandu je především přípravou před blížícím se Australian Open. A podmínky nejsou zdaleka ideální.

A zatímco tak organizátoři opakovaně vybízejí návštěvníky k možné reklamaci lístků, spokojeností nehýří ani samotné hráčky. Jedna taková dnes dokonce opouštěla kurt se slzami v očích.

„Na první pohled to vypadá, že Emma Raducanuová hraje nějaké třetiřadý turnaj ITF před tuctem lidí,“ poukázal na bizarnost úvodního podniku sezony Stuart Fraser. V tu dobu měla ještě předloňská vítězka US Open nakročeno v souboji s Viktorií Kužmovou k postupu do čtvrtfinále. Slovence nadělila v úvodním dějství kanára, jenže v koncovce druhého si zvrtla kotník a musela zápas skrečovat.

„Kurt byl neuvěřitelně kluzký. Opravdu hodně. Absolutně se nedivím, že se něco takového stalo,“ stěžovala si po nuceném odstoupení dvacetiletá Britka, kterou trápí zranění s železnou pravidelností.

Optimismus neopouští pořadatele ani směrem k pátku, kdy i přes špatné vyhlídky opět naplánovali utkání na venkovní dvorce. Příští týden pak mají v novozélandské metropoli startovat muži. Aktuální předpověď počasí ovšem napovídá, že dojde na identický scénář i v případě podniku ATP. Pršet má doslova každý den.