Překvapivá slova Caspera Ruuda. Nor přišel s nečekaným prohlášením

- Jan Vojkůvka

Třetí hráč světa Casper Ruud přišel s nečekaným prohlášením. Po letošním Australian Open si vezme od tenisu pauzu. Podle jeho slov by tato přestávka od turnajů měla trvat zhruba měsíc. Cílem Nora je si pořádně odpočinout a kvalitně se připravit na velké turnaje Masters v Indian Wells a Miami.

Čtyřiadvacetiletý Ruud neměl příliš dlouhou dovolenou mezi sezonami. Rok 2022 zakončil až 20. listopadu ve finále Turnaje mistrů, v němž podlehl Novaku Djokovičovi. Prakticky okamžitě absolvoval s Rafaelem Nadalem sérii exhibičních zápasů v Latinské Americe, což spojil s přípravou na sezonu novou. Tuto zápasovou přípravu pak zakončil na exhibičním turnaji v Abú Zabí v polovině prosince.

Po dalším krátkém odpočinku přes Vánoce se okamžitě vydal do Austrálie, kde v posledních dnech absolvoval United Cup. S norským týmem se ze základní skupiny neprobojoval a může se tak pomalu připravovat na další turnaje. Příští týden bude Ruud startovat v Aucklandu, načež ho čeká Australian Open. A pak... pauza.

Tuto neočekávanou přestávku v průběhu sezony už potřebuje jako sůl. Není se, co divit. V posledních dvou sezonách odehrál 75 a 76 zápasů, a to jen ve dvouhře (a jen soutěžní zápasy). „Normální tenisový kalendář během roku, pokud hrajete turnaje každý měsíc, trvá deset a půl měsíce. To není pro tělo zrovna zdravé,“ překvapil svými slovy v rozhovoru pro Eurosport.

„V únoru se nehrají žádné velké turnaje, a proto ten čas využiji k trénování fyzičky a vlastně ten měsíc využiju jako jakousi předsezonní přípravu, kterou bych měl normálně v prosinci,“ pokračoval Ruud, který tak naznačil, že se v únoru nepředstaví na žádném turnaji ATP. „V prosinci se toho stalo hodně, včetně cesty s Nadalem do Jižní Ameriky. Už dříve jsem uvažoval, že Australian Open bude posledním turnajem, než si dám malou turnajovou pauzu.“

Svými slovy připustil, že exhibiční série zápasů se španělským tenistou mu narušila standardní přípravu a nedovolila mu pořádně si od tenisu odpočinout. To ho přimělo k odvážnému kroku dobrovolně během února vypadnout z turnajového rytmu. „Když udělám tuto změnu, sezona se prakticky zkrátí na osm a půl měsíce. I to je dost dlouhá doba,“ poznamenal. „Bude zajímavé sledovat, jestli to bude prospěšné, ale stojí to alespoň za pokus.“

Jedná se o odvážný, nicméně rozumný krok. Ruud sice touto pauzou přijde o obhajobu titulu z antukového turnaje v Buenos Aires (přijde o 250 bodů v žebříčku) či o možnost startu v Dauhá či Dubaji, ale tyto turnaje stejně nefigurovaly v jeho plánech. Pokud by normálně hrál, vypravil by se do Jižní Ameriky na antuková klání, kde hraje pravidelně od roku 2017. Letos to tedy změní a fanoušci v Argentině či Brazílii se jej nedočkají.

„Až na začátku března začne Indian Wells, bude to pro mě jako start do nového roku s mnoha hektickými měsíci a turnaji v řadě,“ pokračoval Ruud, který chce v nadcházející sezoně hrát rovněž méně turnajů kategorie ATP 250. „Bude dobré, když budeme moci tak trochu rozbít tenisový rok. Doufám, že je to dobrý recept,“ dodal.