United Cup: Postup do semifinále slaví USA, Polsko i poražená Itálie. Řecko udolalo Chorvaty až v mixu

- Redakce

Premiérový ročník týmového United Cupu měl ve středu na programu městská finále, v nichž se utkali vítězové šesti základních skupin. Prvními semifinalisty se v Sydney staly Spojené státy, za které ve dvouhrách proti Velké Británii bodovali Keysová, Pegulaová a Tiafoe. V Brisbane otočilo favorizované Polsko v maximálním počtu zápasů klání s Itálií. Do Final Four nakonec postoupily oba týmy. Poslední semifinalista vzešel ze souboje mezi Řeckem a Chorvatskem, když Řekové Tsitsipas se Sakkariovou zvládli rozhodující mix.

Američané se stali prvními semifinalisty
Prvními semifinalisty se na premiérovém ročníku týmového United Cupu stali v Sydney tenisté Spojených států. Vítězové české skupiny C uspěli v městském finále proti Velké Británii. K zisku kýžených tří bodů potřebovali Američané celkem čtyři dvouhry. 

Nejprve Madison Keysová (11.) otočila po špatném vstupu do zápasu souboj s Katie Swanovou (145.), kterou porazila za dvě a čtvrt hodiny 2:6, 6:3 a 6:4. Třísetovou bitvu absolvovali v jednom z hlavních taháků dne rovněž Taylor Fritz (9.) a Cameron Norrie (14.). V tomto případě se z triumfu 6:4, 5:7 a 6:4 radoval druhý jmenovaný, jenž srovnal stav série na 1:1.

Jednoznačnou záležitostí byla třetí dvouhra, kterou obstaraly Jessica Pegulaová (3.) a Harriet Dartová (98.). Světová trojka nedopřála protivnici ani jeden brejkbol a zvítězila za necelou hodinu hladce 6:2 a 6:0. Postup Spojených států následně stvrdil po dalším americkém obratu Frances Tiafoe (19.), jenž přehrál 3:6, 7:5 a 6:3 Daniela Evanse (27.).

Závěrečný mix už z pohledu obou výběrů nic neřešil. Pegulaová s Fritzem v něm porazili dvakrát 6:4 Dartovou s Evansem.

O výhře Polska nad Italy rozhodl až mix, postoupily oba týmy
Po Spojených státech se druhými semifinalisty United Cupu stali Poláci. Ti byli v souboji s Itálií v Brisbane velkými favority, o jejich postupu ovšem nakonec rozhodla až závěrečná čtyřhra. 

Mužské dvouhry ovládli Italové. Lorenzo Musetti (23.) zničil dvakrát 6:1 Daniela Michalského (260.) a Matteo Berrettini (16.) udolal ve dvouhodinovém dramatu 6:4, 3:6 a 6:3 Huberta Hurkacze (10.). Mezitím splnila roli favoritky světová jednička Iga Šwiateková (1.), jež porazila 6:2 a 6:4 Martinu Trevisanovou (27.).

Italové měli v tu chvíli dva pomyslné mečboly, jenže senzace se nekonala. Magda Linetteová (48.) přehrála až nečekaně hladce 6:1 a 6:2 Luciu Bronzettiovou (54.) a zcela stejným poměrem poté ovládli Šwiateková s Hurkaczem i rozhodující smíšenou čtyřhru proti Rosatellové s Musettim. Itálie však smutnit nemusela. Mezi finálové kvarteto postoupila coby nejlepší poražený tým. 

Řecko posledním semifinalistou United Cupu
Řečtí tenisté se stali posledními semifinalisty United Cupu. Ve dvouhrách se o postupujícím rozhodnout nedokázalo a za stavu 2:2 se tak šlo do závěrečné smíšené čtyřhry. V ní nastoupili na řecké straně Maria Sakkariová a Stefanos Tsitsipas, kteří dokázali bodovat už v singlech  a nakonec zajistili svému týmu postup mezi nejlepší čtyřku.

V dramatickém rozhodujícím utkání proti Petře Martičové a Bornovi Gojovi dokázali Řekové vyhrát 7:6(6), 6:4 s zajistili svému týmu vítězství 3:2 na zápasy.

Právě Tsitsipas a Sakkariová dokázali v soubojích jedniček v singlu uspět v zápasech s Čoričem, respektivě Martičovou. Přitom Tsitsipas porazil svého konkurenta až po velkém boji 6:0, 6:7, 7:5. Chorvati naopak bodovali v zápasech dvojek, v nichž se z výher radovali Donna Vekičová a aktér mixu Borna Gojo.

Přestože se Chorvatsku povedlo vynutit si rozhodující mix, v něm nedokázali soupeřům sebrat ani jedno podání a s United Cupem se loučí.

Řekové se v semifinále United Cupu utkají s Italy. Druhou dvojici tvoří Spojené státy a Polsko. Semifinálové duely začnou v pátek.

Program 7. hracího dne United Cupu

Městské finále v Sydney
USA – Velká Británie 4:1
Madison Keysová – Katie Swanová 2:6, 6:3, 6:4
Taylor Fritz – Cameron Norrie 4:6, 7:5, 4:6
Jessica Pegulaová – Harriet Dartová 6:2, 6:0
Frances Tiafoe – Daniel Evans 3:6, 7:5, 6:3
Pegulaová, Fritz – Dartová, Evans 6:4, 6:4

Městské finále v Perthu
05:30 Řecko – Chorvatsko 3:2
Despina Papamichailová – Donna Vekičová 2:6, 0:6
Stefanos Tsitsipas – Borna Čorič 6:0, 6:7(4), 7:5
Maria Sakkariová – Petra Martičová 6:3, 6:3
Stefanos Sakellaridis – Borna Gojo 4:6, 2:6
Sakkariová, Tsitsipas – Martičová, Gojo 7:6(6), 6:4

Městské finále v Brisbane
Polsko – Itálie 3:2
Daniel Michalski – Lorenzo Musetti 1:6, 1:6
Iga Šwiateková – Martina Trevisanová 6:2, 6:4
Hubert Hurkacz – Matteo Berrettini 4:6, 6:3, 3:6
Magda Linetteová – Lucia Bronzettiová 6:1, 6:2
Šwiateková, Hurkacz – Rosatellová, Musetti 6:1, 6:2