Řecký hrdina dne. Hráč z deváté stovky žebříčku zaskočil na United Cupu belgického favorita

- Marek Bartošík

Především v týmových soutěžích není výjimkou, když si outsider vyšlápne na výrazného favorita. O velké překvapení na United Cupu se postaral neznámý řecký tenista Stefanos Sakellaridis (803. v žebříčku), který ve svém utkání přemohl Belgičana Zizoua Bergse (129.) po setech 5:7, 6:1 a 6:3.

Neuvěřitelných 674 míst činí žebříčkový rozdíl mezi Zizouem Bergsem a jeho nečekaným přemožitelem Stefanosem Sakellaridisem. Osmnáctiletý hrdina způsobil na United Cupu v Perthu mimořádný šok, když díky třísetové výhře přidal klíčový třetí bod na konto Řecka v souboji proti Belgičanům.

„Byl jsem vlastně docela překvapený, protože jsem v průběhu zápasu nepanikařil. Byl jsem klidný. Až při mečbolu jsem znervózněl, on ale naštěstí udělal chybu,“ vyjádřil se po heroickém vítězství řecký mladík.

Sakellaridis dosud hrál výhradně na malých turnajích ITF, kde se ještě nedočkal ani jedné trofeje. Za loňskou sezónu bylo jeho maximem semifinále, které uhrál na 15tisícové akci v Monastiru. Spolu s osmnáctiletým Stefanosem zápolí na základním okruhu také tři jeho sourozenci: jednadvacetiletý bratr Michalis, devatenáctiletá sestra Sapfo a šestnáctiletý bratr Dimitris.

„Cítím, že mám vlastně štěstí. Na tour jsem se svými sourozenci, takže mám vždy někoho, s kým si můžu zatrénovat. Zároveň procházejí tím samým jako já, takže s nimi můžu probrat i své pocity,“ poznamenal Sakellaridis.

Jeho třiadvacetiletý soupeř Bergs se pohybuje o úroveň výš, tedy na challengerech, kde v minulé sezóně oslavil jeden titul a zahrál si další tři finále. K tomu si vyzkoušel i hlavní soutěž grandslamového Wimbledonu. Ani zmíněné zkušenosti mu ale proti nadšení řeckého teenagera nebyly nic platné.

Člen deváté stovky žebříčku se může díky vítězství nad Bergsem těšit na porci 20 bodů do žebříčku ATP, kde si polepší k hranici kolem 650. místa. Jistě se mu bude hodit také finanční prémie za výhru ve výši 25 900 amerických dolarů (přibližně 592 tisíc korun). Další tisíce dolarů získá za účast a také za každé vítězství řeckého týmu. Dosud přitom Sakellaridis vydělal na profesionální tour necelých 20 tisíc dolarů.

Pohádka mladíka z Athén může pokračovat v městském finále v Perthu, kde se řecká parta kolem Stefanose Tsitsipase a Marie Sakkariové utká s Chorvatskem.